Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Göteborgspolisen om första natten utan alkohol på krogen

Under fredagen trädde de nya restriktionerna från regeringen i kraft. Ingen alkohol får serveras efter klockan 22:00 och krogarna måste stänga en halvtimme senare. Enligt polisen var efterlevnaden av de nya reglerna goda ute i Göteborgs nattliv.
– Det har varit väldigt lite folk ute överlag, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen.

När polisen sammanfattar årets kortaste utekväll är det med ro. Kvällen och natten har förlöpt utan att de behövt göra några större ingripanden.

– Krogarna och restaurangerna har skött sig exemplariskt. Vi har inte haft några incidenter någonstans. Det har varit lugnt, sen har säkert vädret bidragit en hel del, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Inför den tidiga stängningen av krogarna har det funnits en oro för att problemen ska flytta hem, men det är ingenting som polisen sett indikationer på under första natten.

– Vi har inte fått in fler larm från hemmiljön eller klagomål från grannar. Det har gått så som vi befarat, folk respekterar de nya riktlinjerna.

LÄS MER: Så blev krogkvällen när alkoholen stoppades

”Inte en enda påringning”

När GP var ute på stan under fredagskvällen sågs sällskap förflytta sig mot hemmen i takt med att krogarna stängde. Vissa kunde också ta tillfället i akt och besöka Lilla London på Avenyn, där man valt att öppna igen klockan 23:00 utan alkoholförsäljning.

Det var däremot enligt Jerntorgets brygghus inte ett alternativ.

– Ingen vill dricka juice efter klockan tio ändå, sa bartendern till GP.

LÄS MER: Lilla London rundar förbudet – öppnar nattkafé efter 23

Polisen kunde även under tidiga morgonen också konstatera att det varit förhållandevis lite folk ute.

– Det har varit god efterlevnad av det här reglerna, inte en enda påringning av någon om någon krog som missköts sig i hela regionen. Det har varit jättebra, men det har varit väldigt lite folk ute överlag, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen.

Hur efterlevnaden blir framöver återstår att se, spritstoppet på krogen efter klockan 22 ska enligt regeringens promemoria gälla till utgången av februari 2021.

LÄS MER: Krogar får köra ut alkohol till Malmöbor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.