Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under måndagskvällen fick polisen Andreas Grym motta Childhoodpriset av prinsessan Madeleine och drottning Silvia.  Bild: Childhood
Under måndagskvällen fick polisen Andreas Grym motta Childhoodpriset av prinsessan Madeleine och drottning Silvia. Bild: Childhood

Göteborgspolisen Andreas Grym prisas av prinsessan Madeleine

Till vardags spårar Göteborgspolisen Andreas Grym sexbrottslingar på nätet. Men under måndagskvällen fick han ta emot 2019 års Childhoodpris av ingen mindre än prinsessan Madeleine.
– Ser man blicken på de här barnen som utsätts så är det inte så svårt att motivera sig, säger han.

Sedan Andreas Grym började jobba som IT-brottsutredare på polisen i Göteborg 2015 har han identifierat hundratals barn som utsatts för nätbaserade sexuella övergrepp och spårat gärningsmän. Hans jobb har även legat bakom att gärningsmännen kunnat dömas.

Att det blev just sexuella övergrepp över internet som skulle bli hans nisch beskriver han som en slump. När en kollega hade ett ärende som hon hade svårt att ta sig an erbjöd han sin hjälp.

– Jag tänkte att jag provar, jag gillar att grotta ner mig i saker, säger Andreas Grym.

Ärendet kom att bli ett av de största groomingmålen i Sverige – och det största hittills för Andreas Grym. En man från Ulricehamn dömdes för att ha tagit sexuell kontakt med 114 barn på nätet. Utredningen började med bara två anmälningar.

– Det var en väldig tillfredsställelse när vi fick ett bra straff på den här personen, konstaterar han.

Under måndagskvällen fick Andreas Grym ta emot 2019 års Childhoodpris under en ceremoni i Solna. Han beskriver prisceremonin som väldigt annorlunda mot det han brukar göra. I vanliga fall spenderar han sina dagar framför en datorskärm, nu fick han ta emot pris av prinsessan Madeleine.

– Det känns väldigt overkligt fortfarande, det har inte landat än, säger han.

Andreas Grym jobbar med att identifiera både offer och gärningsmän i fall av sexuella övergrepp på internet. Bild: Childhood
Andreas Grym jobbar med att identifiera både offer och gärningsmän i fall av sexuella övergrepp på internet. Bild: Childhood

Stort mörkertal

Just nu arbetar han med att identifiera målsäganden i ett större ärende, alltså att identifiera vilka barnen är som utsatts för olika övergrepp över internet. En del av arbetet går ut på att granska övergreppsmaterial.

– Den delen är den jobbigaste helt klart.

Det är därför viktigt att arbetet delas upp bland kollegor.

– Det räcker att man tittat på några av bilderna eller en del av en film och ser blicken på de här barnen som utsätts så är det inte så svårt att motivera sig för att försöka hitta en misstänkt gärningsman eller fler offer, säger han.

Oftast kan gärningsmannen identifieras genom att man först identifierar offer och sedan får information av dem. Men de flesta anmälningar som kommer in i Västra Götaland rör kända offer men okända gärningsmän.

– En gärningsman är ofta på många olika målsägande. Då får man ta bitarna från varje och pussla för att hitta en misstänkt. Mörkertalet för dem som inte anmäler är långt över 90 procent, och de är de 90 procent vi hittar genom att gå igenom en misstänkt gärningsmans material.

Många övergrepp på Snapchat

Forumen där övergreppen begås finns i dag i nästan alla barns telefoner. Det handlar om appar som Snapchat och Tiktok.

– Av alla inkomna groomingärenden så är 90 procent begångna på Snapchat, det är elefanten i rummet just nu. De tror att det är en kompis som lägger till en så börjar det på klassiskt vis om att de ber om bilder, sedan är de igång, säger Andreas Grym.

Han påpekar att det är viktigt för föräldrar att själva förstå appar som Snapchat. Även om det ser ut som att bilder raderas kan de sparas. Andreas Grym har själv barn och tror att han är något mer övervakande än andra pappor.

– Många menar att man inte vill in och störa. Men det handlar inte om att störa, det handlar om att bry sig. Någon sa att man ska fråga sina barn hur de har haft det på nätet och inte i skolan, för barnens liv är på nätet idag, det håller jag med om.

Prissumman på 50 000 kronor låter han framtiden avgöra hur han ska använda.

– Jag kanske ska vässa klorna i mina färdigheter, säger han.

Grooming

Grooming innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Polisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.