Göteborgspolis: Vi har al Qaida och IS i Sverige

ANNONS
|

Den 22–23 augusti höll det muslimska ahmadiyya-samfundet sitt årliga konvent, Jalsa Salana, i London.

Dit var integrationspolisen Ulf Boström från Göteborg inbjuden som talare inför 35 000 personer. En stor del av sitt tal ägnade han åt att kritisera religiösa lagar i Pakistan, varifrån många ahmadiyya-muslimer kommer.

Men dessförinnan berättade han om sin tillvaro i som polis i Göteborg:

- Jag står här som representant för hela den svenska poliskåren. Sverige är ett unikt land, vi har haft fred i 200 år. Många immigranter kommer hit, sa Boström.

Han fortsatte:

- Människor från alla länder, från alla kulturer, från alla religioner och representerade alla olika idéer finns i Sverige. Vi har alla grenar av islam. Vi har många av de olika terrororganisationerna, al Qaida, IS och Al-Shabaab.

ANNONS

Läs också: Erik Nord: Vi måste våga driva frågor och debattera

Därefter fokuserade Ulf Boström på situationen för gruppen ahmadiyya-muslimer.

– De religiösa lagarna i Pakistan går emot internationell lag, FN-konventioner och mänskliga rättigheter. Pakistan har skapat hat-lagar, säger Boström.

– Om du som ahmadiyya kallar dig muslim, kallar din moské för moské eller ber på öppen gata så kan du få tre års fängelse och böter.

Det har under många år rapporterats om förföljelse och våldsbrott mot ahmadiyya-muslimer i Pakistan. 2010 dödades minst 70 personer i attacker mot två moskéer tillhörande den muslimska minoriteten.

När de ansöker om pass måste de skriva under på att grundaren, Mirza Ghulam Ahmad, är en falsk profet, vilket bland andra brittiska BBC tidigare rapporterat om.

– Och detsamma gäller för att få rösta, säger Amer Munir Chaudrhy, pr-ansvarig för ahmadiyya-församlingen i Göteborg.

Att Ulf Boström valde att tala om pakistansk lagstiftning är för att han anser att omvärlden måste vakna.

– När det gäller länder som befinner sig i krig eller inbördeskrig är det svårt att göra något, men ett land som är med i FN och skapar lagar för att förfölja sitt eget folk – det kan vi göra något åt. För att kunna göra det så måste vi också tala om det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– De här lagarna är kriminella. Om man i Sverige begår ett brott mot någon för att man hatar den personens politiska idéer, religiösa tillhörighet eller sexuella läggning, så straffas man hårdare – i Pakistan är det tvärtom. De har skapat lagar som främjar hat.

Att man som ahmadiyya inte får kalla sig muslim, och till och med stämplas som ”non-muslim”, anser Boström vara ”mycket allvarligt”.

– Det ska man se på samma sätt som när man satte en gul stjärna på judar i Tyskland 1939, säger han.

För att förstå vad som pågår i Pakistan behövs en viss bakgrundskunskap, menar Boström.

– I mitten på 70-talet reste den saudiske kungen och den forne libyske diktatorn Gadaffi runt i olika länder och besökte Pakistan. Kort efter detta förklarade Pakistans regering ahmadiyya-muslimer som icke-muslimer och 1984 stiftades lagar emot dem, säger han.

Sedan dess har ett stort antal ahmaddiya-muslimer flytt Pakistan. Två av dem är Amer Munir Chaudhrys föräldrar som kom till Sverige i mitten på 1970-talet.

– Situationen är väldigt svår i Pakistan just nu. Bara i förra veckan blev en man mördad i sin apoteksklinik. Han blev skjuten med elva skott av fyra personer som efteråt skrek att de dödat en otrogen, en hädare, säger Chaudhry.

ANNONS

Han berättar att reaktionerna efter Boströms tal, som också ingick i tv-sändningen från konventet som sågs av över 100 miljoner människor världen över, var mycket positiva.

– Det kommer många internationella ledare som pratar litegrann om det, men ingen vågar öppet kritisera och säga att det är dags att göra något. Ulf är väl bland de första som har gjort det. Han ägnade en stor del av sin tid åt att kritisera förföljelsen som tvingat 100 000-tals pakistanier på flykt.

Själv avslutar Boström:

– Ahmadiyya-muslimer dör just nu. Världen måste tala om det.

Fakta: Ahmadiyya

Omkring 160 miljoner människor bekänner sig till den ahmadiyya-muslimska tron världen över. I Pakistan handlar det om cirka fyra miljoner människor och det finns församlingar i 207 länder.

I Sverige finns fem församlingar och Nasirmoskén i Göteborg var den första moskén som byggdes i landet.

Grundare var Mirza Ghulam Ahmad som föddes i Indien 1835. Han gjorde anspråk på att vara den utlovade Messias, vilket andra trosinriktningar inte erkänner. Därav är de också det enda samfundet som har en kalif, eftersom Ghulam Ahmad dog 1908.

Ahmadiyya-muslimerna följer, liksom andra muslimer, koranen och den lära som profeten Muhammad lärde ut.

Deras viktigaste budskap är ”kärlek för alla, hat mot ingen”.

ANNONS

Källa: Ahmadiyya Muslimska Samfundet i Sverige.

ANNONS