Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgspolis: ”Sverige har blivit ett tyst land”

Miljontals såg polis Ulf Boströms tal till muslimerna i London. Även på gp.se var talet det mest tittade på onsdagen.

I slutet av augusti höll det muslimaska ahmadiyya-samfundet sitt årliga konvent i London. Ulf Boströms tal tv-sändes och miljontals följde sändningarna. Integrationspolisen från Göteborg förkastade pakistanska hatlagar och lyfte fram ahmadiyya-muslimernas situation i sitt hemland och i världen.

– De religiösa lagarna i Pakistan gör det möjligt att förfölja oliktänkande, lagar som är kriminella utifrån internationell lag, FN-konventionen, de mänskliga rättigheterna och svensk lagstiftning, säger Ulf Boström, som under talet även poängterade att han representerade hela poliskåren i Göteborg, en stad där alla världens nationaliteter finns representerade, även terrorgrupper som al Qaida, IS och Al-Shabaab.

I väntan på den nya terrorlagstiftningen så konstaterar han att av dem som begår terrorbrott i Somalia, Syrien och Afghanistan kommer en del från Sverige.

– Per capita så kommer flest från Göteborg. Så då är det lätt att förstå att terrorgrupperna även finns här. Jag har dock inte hört mycket om Boko Haram, säger Ulf Boström.

Debatten om terrororganisationernas varande i Sverige har blivit enögd. Medan etablerade demokratiska partier inte velat lyfta fram frågan så har andra politiska verksamheter fått mandatet, menar han.

– Det är som om vi inte pratar om det så försvinner det.

Över 180 nationaliteter lever i Göteborg och inom dessa grupper finns olika religiösa och kulturella grenar.

– Som polis i Sverige värnar jag demokratin, mänskliga rättigheter och svensk grundlag. Vår uppgift är att vara neutrala till dess man bryter mot svensk lag.

Sverige har blivit ett tyst land, menar Boström. Vi höjer inte våra röster nog för att tydliggöra det vi en gång var kända för; ekonomiskt välstånd, demokrati, mänskliga rättigheter och de värden som FN-konventionen står för.

– Lagarna i Pakistan är kriminella. Om man i Sverige begår ett brott mot någon för att man hatar den personens politiska idéer, religiösa tillhörighet eller sexuella läggning, så straffas man hårdare – i Pakistan är det tvärtom. De har skapat lagar som främjar hat.

Detta måste uppmärksammas, menar han.

– En aymadiyyamuslim i Pakistan kan få fängelse eller böter om han eller hon ber eller kallar sin moské för en moské. Straffvärdet är lågt för den som mördar en ahmadiyya och om du ska rösta så måste du skriva under ett papper där du medger att din profet är en falsk profet, säger Ulf Boström.

Pakistan är medlem i FN och Ulf Boström oroar sig för tystnaden kring vad som kan hända i landet i framtiden.

– Vad händer när ahmadiyya är fördrivna? Vilken annan minoritetsgrupp är då aktuell? Är det så att man vill rensa landet på oliktänkande? undrar Ulf Boström.

– Om man är främlingsfientlig och hyfsat intelligent kan man utifrån detta förstå hur och varför ett land, som inte är i krig, tvingar människor på flykt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.