Arne Sahlstedt, biträdande chef för operans facility management, är glad över att det äntligen blir solceller på taket.
Arne Sahlstedt, biträdande chef för operans facility management, är glad över att det äntligen blir solceller på taket.

Göteborgsoperan satsar på ljus idé

ANNONS
|

På taket till Göteborgsoperan står ouppackade lådor med solceller som ska monteras. Projektet började för fyra år sedan, men tanken har funnits mycket längre.

– Det började med en idé för tio år sedan, men då var det för dyrt och krångligt, säger Arne Sahlstedt, biträdande chef för facility management.

Att sätta solceller på taket passar bra in i Göteborgsoperans miljöprofil.

– Vi har ett systematiskt miljöarbete och vill hela tiden utveckla och förbättra det, säger Arne Sahlstedt.

Nu har man börjat bygga 600 kvadratmeter solceller på taket efter det att bygglov sökts och beviljats. Den 31 oktober ska det vara färdigt. Enligt beräkningarna kommer solcellerna att generera 107 000 kilowattimmar per år. Det är motsvarande vad fyra till fem vanliga villor förbrukar varje år.

ANNONS

– Här på operan står det för 2,5 till 3 procent av årsförbrukningen.

När det kommer att bli lönsamt är svårt att sia om.

– Det är en stor investering och har en lång investeringstid. Men solcellerna vi monterar har en garanti på 30 år, så att det blir lönsamt i framtiden det vet vi, säger Arne Sahlstedt.

En avgörande del för att solceller på operan skulle bli av, var att de kunde söka ekonomiskt bidrag hos länsstyrelsen.

Sedan 2009 kan alla som vill ansöka om bidrag, såväl företag som offentliga organisationer och privatpersoner. Länsstyrelsen betalar som mest ut 35 procent av investeringskostnaden. Och där har man märkt av ett ökat tryck av folk som ringer in och är nyfikna.

– Det är många som är intresserade nu när det har pratats mycket om det i valet och i media, säger Amar Delilovic som arbetar med att ta emot ansökningar på länsstyrelsen.

Pia Hermansson är bygglovschef på stadsbyggnadskontoret och enligt henne har flera ansökningar om bygglov för större byggnader i Göteborg kommit in. Bland annat har Jernhusen ansökt om bygglov för att anlägga solceller på ett av husen vid Drottningtorget.

– Vi är alltid positivt inställda till när någon vill ha solceller, säger Pia Hermansson.

ANNONS

Men enligt henne finns det viktiga saker att ta ställning till innan man kan bevilja bygglov.

– Man måste till exempel se till så att taket inte bländar någon granne, säger hon.

Innan valet gick Miljöpartiet i Göteborg ut med att de ville montera solceller på nya stadshuset, rådhuset, Börsen och Traktörens tak. Solceller på de fyra byggnaderna kan ge 1 500 megawattimmar (MWh) el per år.

– Det räcker till en femtedel av elbehovet i de kommunala förvaltningarna och är ett viktigt steg i klimatarbetet, sa Ulf Kamne (MP) till tidningen då.

De önskade också att staten skulle öka engagemanget och anslaget till investeringar i solceller.

ANNONS