Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/48

Göteborgskyrkans Prideflagga nedbankad

Igår hissade Masthuggskyrkan regnbågsflaggan inför årets West Pride. Idag upptäckte personalen att någon bankat ner hela flaggstången och stulit flaggan. – Det värsta är att det händer för andra året i rad, berättar prästen Eva Lardner Björklund för GP.

På Masthuggskyrkan pågår förberedelserna för fullt tillsammans med systerförsamlingarna i området. Dessa arrangerar fyra programpunkter under West Pride. Under fredagen byttes därför den svenska flaggan ut mot Prideflaggan, men när personalen kom till jobbet imorse var den borta.

– Man har ryckt upp ett cykelställ som var förankrat i betong och bankat ner flaggstången, berättar prästen Eva Lardner Björklund för GP.

Två bilar och uppemot tio personer

Enligt ett vittne till händelsen svängde två bilar upp vid kyrkan omkring 01:30-tiden under natten mot lördagen. Uppemot tio personer hjälptes sedan åt att fälla flaggstången.

– Jag blir ledsen och arg. Det som handlar om skadegörelse är en sak, men det som är upprörande är att det var Prideflaggan man ville ha ner. Vi flaggar med svenska flaggan resterande dagar av året och den är det ingen som ger sig på, förtydligar Eva.

Så tillägger hon:

– Det värsta är att exakt samma sak hände förra året. Den hann inte ens vaja ett dygn innan man bankade ner den. 

Då ryckte man upp prästens parkeringsskylt för att hamra ner den dåvarande flaggstången.

– Det är väldigt brutalt och känns hatiskt när man ser hur metallskylten ser ut så här i efterhand. Man har verkligen stått och huggit ner flaggstången. Det är ingen liten flaggstång heller, intygar Masthuggskyrkans präst och kyrkoherde Anders Leitzinger..

 

"Flaggan syns ända från Hisingen"

Runt om i Göteborg vajar nu regnbågsflaggor. Varför man väljer att ge sig på just Masthuggskyrkans Prideflagga vet man inte, men vissa omständigheter är fördelaktiga för någon som är ute efter att sabotera.

– Masthuggskyrkan ligger på en väldigt synlig plats, det är en signaturbyggnad och väldigt mycket folk rör sig här om dagarna. Många kommer om kvällarna för att ha picknick och umgås. Vi har årligen omkring 130 000 besökare. Framför allt är vår flaggstång väldigt synlig. Man kan se den ända från Hisingen, menar Anders Leitzinger.

LÄS OCKSÅ: West Pride behövs! Vi har kommit långt, men vi är inte framme

– Samtidigt är det nattetid väldigt ödsligt här så man kan jobba ostört, fyller Eva Lardner Björklund i.

Förra årets sabotage polisanmäldes, men förundersökningen lades ned utan vidare åtgärd. Nu har man även anmält nattens sabotage, men än så länge har polisen inte återkopplat till kyrkan.

– Den här gången måste vi se till att det görs mer. Jag tror att det här är här är symptom för något större. Det är en del av en utveckling i samhället där fler och fler inte ställer upp på det offentliga konsensus som gör att Göteborgs stad och Bostadsbolaget flaggar för Pride, resonerar Anders Leitzinger.

Hur tänker du då?

– Saken är ju att man nu ser Prideflaggan överallt på stan. Det framstår då som att alla är öppna och välkomnande, men det finns fortfarande en rörelse åt ett annat håll. Vi är inte ett öppet samhälle och att ge sig på en flaggstång i syfte att få ner regnbågsflaggan visar vilket hat som finns där ute. 

LÄS OCKSÅ: Arne Nilsson kommer ut i 1960-talets Göteborg

Hundratals flaggor har försvunnit

GP har haft kontakt med såväl arrangörerna för West Pride och Göteborgs stad. De reagerar kraftigt på det inträffade.

– Detta är fruktansvärt och mycket allvarligt. Men också ett bevis på varför Pridefestivalerna behövs, säger Tasso Stafilidis, ​​ordförande i West Prides styrelse.

Vad finns det för symbolvärde i att såga ner Prideflaggan?

– För den eller de som utfört handlingen så är det tydligt att de vill visa sitt förakt. Flaggan symboliserar allas lika värde och i synnerhet hbtq-personer rättigheter. Så visst är det en fientlig handling som både är kränkande och förödande. Men det stärker oss och alla våra allierade, i att vår kamp för hbtq-personers rättigheter och vår självklara rätt att synas och ta plats.

Fast dessa två vandalstölder är långt ifrån enskilda händelser. På West Pride försöker man föra statistik över hur många flaggor som försvinner varje år, men det finns troligtvis ett stort mörkertal.

– Regnbågsflaggan har alltid varit stöldbegärlig, lika mycket av de som hatar oss som av dem som älskar flaggan och stjäl den. Sedan 2010 så tror jag att det är uppemot 200 flaggor som försvunnit. Men tack och lov så är det väldigt få tillfällen där flaggan skymfas, senast på Öckerö i förra veckan och nu här i Göteborg, berättar Tasso Stafilidis.

"Bögknackarstaden"

På 90-talet var Göteborg ökänt i hbtq-världen. Attityden och atmosfären har beskrivits som hård och kallsinnig. Den hotfulla stämning gav till och med upphov till våld och mord på hbtq-personer. 

LÄS OCKSÅ: Från ”bögknackarstad” till HBTQ-stad

Vändningen kom i mitten av 00-talet. Då bestämde sig kommunstyrelsen för att utreda hur situationen såg ut och idag finns ett hbtq-råd inom Göteborgs stad. .

– Staden har gjort en lång resa sedan den benämningen blev synonym med Göteborg. 2014 utnämndes vi till Sveriges bästa hbtq-stad, men vi vet att det finns mycket kvar att göra vad gäller diskriminering, ojämlikt bemötande, hatbrott och det våld som fortfarande finns i det svenska samhället mot hbtq-personer, säger kommunalrådet och tillika ordföranden i Göteborgs Stads hbtq-råd, Mariya Voyvodova (S).

Hur ser du på det som hänt på Masthuggskyrkan?

– Den här händelsen är helt oacceptabel. Idag är West Pride en del av Göteborgs identitet. Det är fortfarande inte självklart för alla hbtq-personer att vara sig själva. Delvis lever vi i ett heteronormativt samhälle, men det är dessutom homo- och transfobt. Genom att flagga i regnbågens färger visar Göteborg att vi tar ställning för hbtq-personers rättigheter.

Masthuggskyrkan vill helst hissa en ny regnbågsflagga, men det tar en månad att ordna så att en ny flaggstång finns på plats. Detta vet man efter fjolårets sabotage. 

– Vi funderar på hur vi ska lösa det, men på nåt sätt ska vi se till att hissa en ny flagga. Dessutom har vi bestämt oss för att bjuda in till en särskild bön imorgon klockan 16, för öppenhet, kärlek och tolerans. Alla är välkomna att vara med, avslutar prästen Eva Lardner Björklund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.