Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Göteborgskyrka till final i VM för arkitekter

Amhults kyrka i Göteborg är inte bara en av stans nyaste och finaste. Den är också med och tävlar i världsmästerskapen i arkitektur. Vid World Architecture Festival i Berlin hoppas arkitekterna bakom kyrkan på ett svenskt VM-guld. - Att rita kyrkor är inget vi gör ofta och det vore såklart prestigefyllt att vinna, säger Jan Mattsson, vd för Sweco Architects, som ritat kyrkan.

Amhults kyrka, på det gamla flygfältet i Torslanda, blev 2015 utsedd till Årets bästa byggnad och är något av ett arkitektoniskt mästerverk. Nu meddelar arkitektfirman bakom kyrkan att den är med bland de nominerade till World Architecture Festival i Berlin i november.

– Det är en internationell tävling där arkitektbyråer får skicka in bidrag, och bara att bli nominerad är en ära.Vi skickade in flera bidrag till tävlingen i år och är väldigt stolta över att bli nominerade, även om vi såklart hoppas på vinst, säger Jan Mattsson.


VM i arkitektur

Tävlingen brukar benämnas som VM i arkitektur och Amhults kyrka tävlar i kategorin "färdiga byggnader - religion". 
- Just att bygga kyrkor är idag ganska exceptionellt i sig. I det här fallet fick vi uppdraget efter en arkitekttävling och vi förstod direkt att det var höga krav när en av prästerna i församlingen berättade att det var 500 år sedan det byggdes en kyrka där senast, säger Jan Mattson. 

LÄS MER: Amhults kyrka - årets bästa byggnad

I finalen i november ställs kyrkan mot fantasifulla byggnader från Chile, USA, Singapore och England. Jan Mattsson beskriver det svenska medaljhoppet som en spännande byggnad på flera sätt. 

- Byggnaden är ett uttryck för vår tid och en mötesplats lika mycket för det sekulariserade som det profana livet, med en  samlingshall som vänder sig ut mot det offentliga rummen och är tänkt att användas till annat än bara kyrkans verksamhet.

En vinst skulle enligt Jan Mattsson betyda mycket inte bara för arkitekten som ritat kyrkan. 
- I finalen får arkitekten bakom byggnaden presentera den för en internationell jury som består av stjärnarkitekter från hela världen. En vinst vara ett sätt att lyfta fram Amhults kyrka, men också beställaren, alltså Svenska kyrkan och Göteborg som stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.