Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskrögaren misstänkt för ännu en våldtäkt

Den Göteborgskrögare som häktades i början av september är nu misstänkt för ytterligare ett övergrepp. Offret ska vid samma tidpunkt även ha våldtagits av en yngre man som krögaren gjort affärer med. Nu förbereder sig åklagaren för en stor rättegång med totalt sju brottsoffer.

Den 9 september häktades Göteborgskrögaren på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som ska ha begåtts 2012. Inför häktningsförhandlingen flaggade åklagaren för att utredningen kunde komma att svälla.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

– Vi är övertygade om att vi har en målsägande. Men det kan eventuellt tillkomma ytterligare ett brottsoffer i det här fallet. Det är bland annat därför vi vill ha mer tid till att utreda detta, sa kammaråklagare Jim Westerberg då. 

 

Våldtäktsmålen läggs ihop

Nu har misstankarna mot Göteborgskrögaren lagts ihop med det mål där en festfixare från Göteborg misstänks för fem våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång. Anledningen till att man nu lägger ihop fallen är att den nya målsäganden Göteborgskrögaren misstänks ha våldtagit redan finns i listan av offer som festarrangören misstänks ha våldtagit.

– Vi kan konstatera att övergreppen har skett på samma plats. Vi kan också se att det i ett av fallen är samma målsägande. Då tycker vi att det ska handläggas i samma rättegång, bekräftar kammaråklagare Westerberg.

Det nya våldtäktsfallet Göteborgskrögaren misstänks för ska ha skett under samma tidpunkt som den våldtäkt han redan nu är misstänkt för. Han ska alltså ha våldtagit två olika personer under samma tidsperiod, varav det ena offret även ska ha våldtagits av festfixaren.

LÄS OCKSÅ: Festarrangör misstänkt för serievåldtäkter

Brottsplatsen misstänks vara den adress krögaren är skriven på. Åklagaren är emellertid tydlig med att man inte misstänker att männen våldtagit den gemensamma målsäganden samtidigt.

– Vi misstänker inte att det handlar om en grov våldtäkt. Då är det två personer som samtidigt våldtar en målsägande, men så är det inte i det här fallet, menar Westerberg.

 

"Otroligt mycket bilder"

Enligt åklagaren kvarstår en del arbete med förundersökningen än. Det som tar mest tid att analysera i fallet är mängden data som samlats in.

– Det tar tid för våra tekniker eftersom det så otroligt mycket bilder, chattar och annan information att gå igenom. De kan stå i timmar och bara tömma hårddiskar. Sedan ska materialet gås igenom och det tar naturligtvis också sin tid, berättar kammaråklagaren.

Däremot har det kommit ett förhandsbesked från Nationellt forensiskt centrum. Deras experter har bland annat rådgjorts i frågan hur det påverkar ”en persons tillstånd vid intag av droger i förening med alkohol i den volym som är aktuell i målet”. De ska även ha utfärdat ett rättsintyg som avser förekomsten av droger och alkohol i åtminstone en målsägandes blod.

– Man kan väl säga att förhandsbeskeden från Nationellt forensiskt centrum inte talar emot misstankarna, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Totalt är alltså krögaren misstänkt för två våldtäkter, medan festfixaren alltjämt är misstänkt för fem våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång. Krögaren är i 50-årsåldern och äger ett antal krogar i centrala Göteborg där festarrangören tidigare anordnat klubbar. Festfixaren är i 25-årsåldern.

Det nu gemensamma åtalet väntas komma tidigast i november. Båda männen förnekar brott, enligt sina respektive advokater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.