Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskrögare häktad misstänkt för våldtäkt 2012

I dag hölls häktningsförhandlingen mot den man som misstänks ha våldtagit en eller flera personer 2012. Mannen förnekade brott och bestred häktningsyrkandena. Rätten valde att häkta honom.

Förhandlingen mot den Göteborgskrögare som greps och anhölls i måndags misstänkt för våldtäkt 2012 i Göteborg inleddes klockan 11:30 på fredagen. Kammaråklagaren menade att häktning av den misstänkte är av vikt för att fortsätta utredningen av det misstänkta brottet.

Läs också: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

Det finns risk att den misstänkte avviker om han blir försatt på fri fot, sa kammaråklagare Jim Westerberg.


Förnekar brott

Den misstänkte mannen förnekar brott. Hans advokat bestred även åklagarens argument att det finns risk för att hans klient skulle kunna avvika om han försätts på fri fot.

Det finns ingen risk för att han skulle försvinna om frihetsberövandet hävs. Vi förordar att förhandlingen ska hållas med öppna dörrar, sa den misstänktes advokat.

Men rättens ordförande valde trots den misstänktes önskan att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar. Den lilla skara åhörare som samlats för att följa förhandlingen ombads således att lämna sal 1. Rätten sammanträdde varade i över en timme. Sedan öppnades dörrarna återigen och häktningsbeslutet förkunnades.

Här finns mycket konkreta uppgifter, plats för den påstådda händelsen, inblandade personer. De bevis som presenterats mot den misstänkte är sannolika och risk avvikande finns med tanke på risken för ett långt fängelsestraff. Den misstänkte förklaras häktad, sa rättens ordförande.

Höll neutral min

Den misstänkte höll en neutral min igenom hela förhandlingen. Först efter att häktningsbeslutet förmedlats och han var på väg att lämna salen hälsade han på sina anhöriga som stod på andra sidan glasväggen.
– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott, sa den misstänktes advokat Erik Jansson efter att förhandlingen avslutats.

Kammaråklagaren är nöjd med resultatet.
– Det hade varit svårt att fortsätta utredningen med den misstänkte på fri fot. Då hade risken funnits att han hade förstört bevis. Han häktades dessutom på sannolika skäl misstänkt, den högre misstankegraden, sa kammaråklagare Jim Westerberg.

Åklagare och polis har nu två veckor på sig att utreda fallet vidare. Därefter kommer åklagaren utvärdera om misstankegraden stärkts eller försvagats. Westerberg måste sedan ta ställning till om han behöver mer tid för att utreda den misstänkta våldtäkten eller om det är dags att åtala Göteborgskrögaren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.