Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskock tog hem Årets kock

Två Göteborgskockar tog sig till final – och en vann. Martin Moses är Årets kock 2019. Han tar med sig titeln hem till SK Mat och människor där han till vardags står i köket.
– Det är en fantastisk egoboost, säger Martin Moses.

Martin Moses har vunnit Årets kock och är Sverigemästare i professionell matlagning 2019.

Finalen av Årets kock har pågått i två dagar i Annexet i Stockholm. På torsdagen blev de totalt åtta finalisterna till fyra kvarvarande. I dag tävlade Martin Moses mot kockarna Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern – och tog hem segern.

– Det är så jävla häftigt men kommer nog ta ett tag att smälta. Det kändes helt sjukt när de ropade mitt namn, även om jag någonstans hade det på känn, säger Martin Moses som var nära att ta hem segern redan förra året.

Då tog han hem silvermedaljen, besegrad med minsta möjliga marginal, en enda poäng.

– Det tog ganska hårt, man var ju så jädra nära. Efter det drog jag mig tillbaka och skulle inte tävla mer, men nu är man fanatiskt glad över att det inte blev så. Det känns också skönt att jag hade lite marginal och inte vann med ett poäng.

LÄS MER: Efter första finaldagen – två Göteborgskockar vidare i Årets kock

Prissumman: 250 000 kronor

Den sista finaldagen bestod av flera moment för kockarna. Bland annat fick de i uppgift att servera juryn tolv stycken kalla ostron i sina skal med tillbehör som de själva fått utforma utifrån ett antal råvaror.

Kockfinalisterna fick även servera en rätt med potatis som huvudråvara tillsammans med vaktel, och blev bedömda i hur de öppnat ostron.

Som pris får Martin Moses Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och 250 000 kronor.

Vinsten menar han är ett erkännande av att hårt jobb lönar sig:

– Det är en fantastisk egoboost. Skam den som ger sig!

Vad för mat lagar du vanligtvis till vardags?

– Jag har två barn på tre och sex år så det blir väldigt mycket husmanskost och enkel mat. Har man stått och lagat mat hela dagen så är man inte jättesugen på att ställa sig och laga mat igen så fort man kommer hem. Då är man inte som mest motiverad om man säger så.

Göteborgskocken Ola Wallin, också han från SK Mat och människor, tog hem silvret i tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.