Aishe Sarshad från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet får pris från FN. Här med den andre pristagaren Eleni Stavrinidou, från Linköpings universitet.
Aishe Sarshad från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet får pris från FN. Här med den andre pristagaren Eleni Stavrinidou, från Linköpings universitet. Bild: Emma Burendahl

Göteborgsforskare prisas av FN-organ

Aishe Sarshad från Sahlgrenska Akademin är en av mottagarna av L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset, vilket syftar till att stödja morgondagens forskare. Förutom äran tilldelas hon 150 000 kronor.
– Det här är jättestort för mig, säger hon.

ANNONS
|

Varje år delas priset L’Oréal-Unesco For Women in Science ut till kvinnor som är i början av sina forskarkarriärer. En av årets två svenska pristagare är Aishe Sarshad, forskare i biomedicin vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet.

Prissumman är 150 000 kronor samt ett ettårigt mentorprogram i Sveriges unga akademis regi. Under torsdagen fick Aishe Sarshad ta emot priset från Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en ceremoni i Bankhallen i Stockholm.

– Det här är jättestort för mig – det har varit en toppendag. Jag var med på Nyhetsmorgon, sen gick vi till Bankhallen och förberedde oss. Det var full fart. Det var en väldigt spännande kväll. Jag har aldrig varit med om något sådant förut, säger hon till GP.

ANNONS

LÄS MER:Unik Chalmersmetod kan revolutionera läkemedelsindustrin

"Väldigt stort"

Hon får priset för att ha identifierat en ny mekanism för reglering av genuttryck i stamceller. Hennes forskning kan i framtiden bidra till nya behandlingsmetoder vid cancer och andra sjukdomar.

– Alla som forskar inom medicin gör det för att bota sjukdomar i slutändan. Om man kan bidra till en liten del av informationspoolen är det jättebra.

För oss utanför forskarvärlden – hur stort är det här priset?

– Det är väldigt stort över hela världen. Jag lärde mig om priset när jag var i USA. Olika länder har olika regler, men alla främjar unga forskare och speciellt kvinnor. Det finns inte så många kvinnor i höga positioner inom forskning idag. Det här är ett sätt att locka kvinnor att forska och stanna kvar.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Jag kommer att använda dem för att fortsätta forska. Det är alltid små saker som man måste köpa. Kanske att jag kan använda en bit av pengarna för att anställa en person.

Pristagarna utses av en jury med ledamöter i Sveriges unga akademi, samt Scientific & Regulatory Affairs Manager L’Oréal Sverige, ledd av samma ordförande som Nobelkommittén för kemipriset, Claes Gustafsson.

Elektronik i växter

Den andra pristagaren är Eleni Stavrinidou, 32, som är biträdande universitetslektor i organisk elektronik och ledare för forskargruppen för elektroniska växter vid Linköpings universitet.

ANNONS

Hon får priset för sin tekniska grundforskning där hon utvecklar metoder för hur elektronik ska kunna integreras i levande växter. Syftet är att kunna utvinna och lagra energi.

ANNONS