Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgsfamiljen var ute och fiskade – fick se tumlare

Familjen Linders-Wikström var under tisdagen med om en speciell upplevelse. En grupp nyfikna simmare kom nämligen fram till dem när de var ute och fiskade i Göteborgs skärgård.

Texten börjar under filmklippet.

Familjen Linders-Wikström är sällan ute och fiskar, men under tisdagen låg vinden stilla. Då passade de på att dörja makrill.

– Vi hade varit ute och fiskat och åkte lite längre in för att min bror var väldigt sjösjuk, säger 13-åriga Emelie Linders Wikström.

De begav sig från grundet där de fiskat och mot en ö där brodern Albin Linders Wikström, 15, kunde hoppa av och vila. När de kom till fyren vid Donsö-Svartskär, sydväst om Rävholmen, fick de plötsligt oväntat besök.

– Då såg vi att det kom två tumlare lite längre bort. Vi åkte lite närmre, och de började simma väldigt nära båten, säger Emelie Linders Wikström.

En fantastisk upplevelse, intygar hon. Trots att det var tumlare såg de ut och lät precis som delfiner gör på film.

– Det var väldigt coolt. Det kändes helt fantastiskt. Vi hade dragit upp lite makrillar så vi försökte mata dem med makrill, men det gick inte jättebra. Då simmade de bort, säger hon.

Men tumlarna kom tillbaka – flera vändor. Ett par av dem simmade väldigt nära varandra. En tredje vågade sig närmre båten, där familjen fick en god syn över hela varelsen. För brodern Albins del glömde han snabbt sjösjukan när tumlarna kom fram.

– Han mådde nog rätt mycket bättre efter att han fått se tumlarna. Då var det inte så mycket klagande längre, säger Emelie Linders Wikström och skrattar.

Inga sjöbjörnar

Familjen har en sommarstuga på en ö i Göteborgs skärgård. Alla var med och fiskade. Förutom Emelie och Albin, satt pappa Johan Linders i båten. Han berättar att det är första gången de fått syn på tumlare.

– Vi är så sällan ute och fiskar eftersom det inte är helt lätt att få med barnen ut. Då är det väldigt roligt med en sådan här upplevelse. Tyvärr blir det inte så här kul varje gång.

Johan Linders drog upp fiskekrokarna de hade i vattnet för säkerhets skull eftersom de inte ville skada djuren.

– Det är häftigt. Man tänker att det bara är erfarna fiskare som får se sånt här. Just att de får syn på båten och simmar runt den. Det är inte bara så att de simmar förbi, säger Johan Linders.

Lätt att blanda ihop

Till en början trodde familjen att det var delfiner man sett och likheten är slående. Den enda synbara skillnaden är att delfiner har en näbbliknande mun, till skillnad från sin släkting tumlaren. Efter att GP skickat filmerna på analys till Julia Carlström vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kunde hon bekräfta saken.

– Det är tumlare på filmen! Den enda val som bor året runt och fortplantar sig i svenska vatten. Arten är fridlyst och upptagen på den svenska rödlistan. I Västerhavet är det dock ganska gott om dem, medan de är starkt hotade i Östersjön, säger hon.

Men det är inget som påverkar upplevelsen för familjen Linders-Wikström.

– Alltså det var fortfarande coolt att få se dem. Det enda är att tumlare inte är riktigt samma grej som delfiner. Men vi tyckte fortfarande att det var en väldigt rolig upplevelse, säger Emelie Linders-Wikström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.