Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moa Karlsson, Lisa Brusewitz och Oda Sander. Pengarna för ögonen ska symbolisera förblindade politiker.

Göteborgsdemonstration mot klimathotet

Det såg ut som en lek men var på hårdaste allvar när ett 40-tal miljöengagerade på lördagen i Göteborg genomförde en aktion för att uppmärksamma klimathotet och det pågående toppmötet i Qatar.

De skulle symbolisera förblindade och förvirrade politiker som bara har pengar för ögonen och blundar för allvaret i klimathotet. Därför hade några av demonstranterna satt på sig glasögon med fastsatta pengar i form av sedlar eller mynt.

Bakom kampanjen stod Fältbiologerna, Jordens vänner, Power shift Sverige, Klimataktion och JAK Göteborg.

Olivia Andersson, en av organisatörerna, gav bakgrunden:

- Vi vill visa hur makthavarna är förblindade av korsiktiga ekonomiska intressen. En snabb klimatomställning skulle innebära en stor kostnad nu på kanske det tiofaldiga, men i stället fortsätter man skjuta problemet framför sig.

Kampanjen hölls samtidigt i Lund, Visby och Göteborg, samtidigt som man hade skype-kontakt med de två observatörer som är på plats på klimattoppmötet Cop 18 i Doha i Qatar.

"Vi uppmanar våra politiska representanter att resa sig upp, borsta sanden från byxbenen och öppna ögonen för allvaret i situationen. Sverige tar inte sitt klimatansvar på tillräckligt stort allvar i dag", säger de kampanjansvariga i sitt pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.