Göteborgsbilar ska minska olycksrisk

ANNONS
|

Nu rullar cirka 500 testbilar i Göteborgsområdet, utrustade med en ny teknik som Trafikverket kallar RSI, Road Status Information. Tekniken kommer förhoppningsvis öka säkerheten i trafiken och förbättra underhållet av vägarna på vinterhalvåret.

Testbilarna samlar in detaljerad data om vägytans friktion, temperatur och mängden nederbörd.

- Vi kommer att kunna se hur väglaget ser ut i realtid men även 24 timmar framåt. På så sätt kan vi planera vinterväghållningen mycket bättre än tidigare, säger Hawzeen Karim, projektansvarig på Trafikverket.

Datan från testbilarna är tänkt som ett komplement till den information Trafikverket får från sitt eget väderinformationssystem. Trafikverkets entreprenörer som tar hand om vägarna kommer snabbare att kunna ta del av mer detaljerad information. På så sätt kommer de kunna göra rätt sak vid rätt tid när det gäller halkbekämpning, vilket i sin tur kan leda till färre halkolyckor i vintertrafiken. Informationen kan även användas för att upplysa övriga trafikanter om hur väglaget ser ut.

ANNONS

Hawzeen Karim menar att den nya tekniken också kan bidra till minskad miljöpåverkan, tillexempel genom att man kan dra ner på användningen av salt där man märker att den inte behövs.

- De flesta av testbilarna vi använder idag är taxibilar från Volvo och för att tekniken ska fungera ordentligt krävs att bilarna är tillverkade från 2013 och framåt.

Satsningen kostar 15,8 miljoner kronor och är i huvudsak finansierad av Trafikverket och samfinansieras med Fordonsforskningsprogrammet.

ANNONS