Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara 28 tomter per år har förmedlats.

Göteborgs tomtkö snart borta

Göteborgs kommunala tomtkö föreslås försvinna. Fastighetskontoret har föreslagit att tomter i stället förmedlas via mäklare i framtiden.

Göteborgs tomtkö har länge kritiserats för att den förmedlar för få tomter.

I kön, som kostar 400 kronor per år, står i nuläget drygt 2 000 personer. Men bara 400 tomter har förmedlats sedan år 2000, ett snitt på 28 tomter per år.

Nu föreslår fastighetskontoret att kön slopas och att tomter i framtiden säljs via mäklare i stället.

2012 fick fastighetskontoret i uppdrag att göra en översyn av tomtkön. I sin utredning, som nu presenterats för fastighetsnämnden, konstaterar utredarna att tomtkön både är ineffektiv och har misslyckats med att matcha efterfrågan. Att i stället göra som flera grannkommuner och sälja tomter via mäklare skulle leda till både snabbare och enklare förmedling.

Förslaget ska behandlas på fastighetsnämndens möte på måndag. Om nämnden går på fastighetskontorets förslag går frågan vidare till kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet.

Om tomtkön läggs ned har fastighetskontoret föreslagit att de som betalat sin årsavgift efter den 26 maj i år ska få tillbaka sina pengar, liksom att tomtkön blir vilande och inga nya anmälningar tas emot i väntan på beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.