Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Göteborgs tamarintjejer har fått ragg

Två tamarinsystrar som bor på Universeum sedan flera år tillbaka har äntligen fått varsin pojkvän. Idag fick de träffas för första gången, och för ett par uppstod det tycke direkt. De hade sex på första dejten.

Som tamarin och boendes i Göteborg är det nog inte så enkelt att träffa en partner. För de två systrarna av arten tvåfärgad tamarin som bor i Universeums regnskog ser situationen dock nu ut att lösa sig.

På fredagen fick de varsin pojkvän, som rest ända från England för att flytta in hos dem. Honorna, som är systrar, är 9 och 11 år gamla och har varit singlar hela livet.

Hanarna flyttade in med sina nya tjejer vid nio-tiden på fredagsmorgonen, och för ett par blev det omedelbar attraktion och kärlek.

– Redan efter en kort stund efter utsläppandet hade redan ett av paren parat sig, det är sensationellt, säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.

Efter lunch kunde Universeum meddela att båda paren hade fått till det.

160 dagar till att ungarna föds

Det är extremt viktigt att det lyckas eftersom arten är så hotad, berättar han. Om deras parning lyckats tar det 160 dagar innan det kommer en till två ungar.

Det är den brasilianska regeringen som äger de tvåfärgade tamarinerna, och som lånar ut aporna till djurparker runt om i världen för att hålla en stödpopulation av arten. Tvåfärgade tamariner lever i vanliga fall i regnskogen kring staden Manaus i Brasilien.

– Vi har väntat på hanarna i mellan tre till fyra år, att det tagit så lång tid är för att de är en så hotad art, säger Daniel Iglesias.

Hanarna är 2 1/2 respektive 3 år. De har bott på Universeum i några dagar i voljärer så att paren kan se, men inte röra, varandra.

– Hade de flyttat ihop direkt hade det kunnat innebära stora risker för att de skadar varandra, de riskerna vill vi inte ta.

Får hanarna stanna hos er?

– De är på avelslån, så jag gissar de får bo här för alltid. Men det kan hända att de får flytta, men då byts de ut. Om ett par inte funkar ihop kommer hanen eller honan att bytas ut och skickas till en annan djurpark.

Förhoppningen är att paren kommer att leverera en till två barn per år.

– Har vi jättetur får vi fyra ungar nästa år, att de får tvillingar är vanligare än att de får singelbarn.

När ungarna är födda delar föräldrarna på ansvaret för att ta hand om sina barn. Den första månaden sitter de på mammans mage, sen turas föräldrarna om att bära runt på dem. Uppskattningsvis finns det 800 till 1000 tvåfärgade tamariner i det vilda idag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.