Göteborgs Stadsmission söker vinterkläder

Att kunna köpa en varm vinterjacka är något inte alla har råd med. Nu när vi går mot den kalla årstiden är det tufft för många, därför ber nu Göteborgs Stadsmission om hjälp med varma kläder.
– En mamma kunde inte ta upp sitt barn från vagnen, för barnet inte hade varma kläder, utan bara filten som värmde, säger Eva Barron på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
|

Vi går allt längre in i den kallare tiden på året, snart kommer kylan med minusgrader och kanske snö. Och Göteborgskylan kan kännas tuff även om man är fullt påklädd med vinterjacka och mössa. Men alla har inte förmånen att ens äga en vinterjacka, eller råd att köpa nya vantar och mössa.

Göteborgs Stadsmission vill nu hjälpa de som inte har råd att värma sig, därför ber de om hjälp från göteborgarna.

– Senast i dag fick jag ett sms från en mamma som var orolig över hur hon ska klara vintern, och de här droppar in hela tiden. En mamma kunde inte ta upp sitt barn från vagnen, för barnet inte hade varma kläder, utan bara filten som värmde. Vi har systrar som får dela vinterskor, berättar Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
Eva Barron på Göteborgs Stadsmission möter dagligen folk som behöver hjälp med olika saker.
Eva Barron på Göteborgs Stadsmission möter dagligen folk som behöver hjälp med olika saker. Bild: Privat

Inte råd med nya vantar

Många barn fryser sig genom vintern, och har inte möjlighet att vara med och leka ute, för de inte har kläder. Det kan handla om något så litet som vantar, menar Eva Barron. Ett plagg som barn lätt tappar bort, men som vissa familjer inte har råd att ersätta med nya.

– Föräldrar sjukskriver sina barn när de ska på utflykt, för att de inte har kläder för alla väder.

De som är överrepresenterade i behovet av hjälp är ensamstående mammor, ibland långtidssjukskrivna. Ganska många i behov av hjälp är också nya i Sverige. Och behovet av hjälp ökar.

– Även de vuxna behöver varma kläder, men de är inte så bra på att prioritera sig själva.

Hämta som i en butik

Kläderna som Stadsmissionen får in kan de som behöver sen komma att hämta på Drottninggatan 33.

– Vi bygger upp en fin butik så man kan välja och prova, och ha en fin stund hos oss. Man ska gå därifrån och känna att det är värdigt.

Vad ska man tänka på som givare?

– Titta på vad man själv skulle ge till sitt eget barn, då duger det åt andra barn, säger Eva Barron.

Hon avslutar med att berätta att folk är generösa mot sina medmänniskor, och inte så egoistiska som det sägs ibland.

ANNONS

Företag skänker kläder

Men det är inte bara privatpersoner som skänker kläder. Göteborgska e-butiken, Mandel design har skänkt cirka 25 kartonger med bland annat jackor, tjocka tröjor, blusar, klänningar och byxor.

Camilla Fridén är vd på e-butiken Mandel design.
Camilla Fridén är vd på e-butiken Mandel design. Bild: Jessica Nilsson

Varför gör ni det?

– Jag har tidigare jobbat med att coacha arbetslösa, och sett hur snabbt livet kan förändras när man blir arbetslös, och vill nu göra skillnad. Vill se till att kvinnor kan få nya kläder, för självförtroendet sjunker snabb som utsatt. Till exempel att de kan få en ny blus när de ska på en arbetsintervju, eller till jul och nyår, att de kan få känna sig fina, säger Camilla Fridén, vd på Mandel design.

Hon hoppas att fler företag tar tillfället i akt att skänka kläder till behövande.

– Jag har hört att företag hellre bränner upp kläder än skänker dem, det är ju helt vansinnigt.

Och att skänka kläder kommer att bli en återkommande välgörenhet, genom att ha en årlig inventering och se över sitt sortiment.

– Det är det minsta man kan göra, säger Camilla Fridén.

Kläder som behövs:

Ytterplagg till stora och små, alla storlekar.

Jackor för barn, tonåringar, män och kvinnor.

Overaller.

Täckbyxor.

Vantar och handskar.

Mössor.

Halsdukar.

Vinterskor särskilt till barn under fem år.

Inlämning för allmänheten är fram till den 17 oktober klockan 08.30-16, samt lördag den 12 oktober klockan 12-15, och fredag den 18 oktober 08.30 till 19 på Drottninggatan 33.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS