Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göteborgs stad först ut i ny kraftsamling mot gängen

Göteborg blir pilotkommun i kampen mot felaktig folkbokföring. Tillsammans med tolv myndigheter ska kommunen kartlägga var människor bor, som ett vapen mot den organiserade brottsligheten inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag.
– Det här är ett viktigt instrument, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Innan sommaren fick Skatteverket ett uppdrag från regeringen att stärka folkbokföringens insats i arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Det handlar om ett slags pilotprojekt där Göteborgs stad och Södertälje kommun visat intresse. Nu ska myndigheten och kommunerna tillsammans samverka för att utveckla metoder och arbetssätt åt felaktig folkbokföring kopplad till organiserad brottslighet.

– Det här är viktigt av flera skäl. Dels har vi fall där upp till 30 personer är skrivna på samma adress så att man utnyttjar välfärdssystem. Det handlar om svartkontrakt och handel med det. Det är viktigt för tryggheten i området att man vet vilka som bor där, säger Axel Josefson.

Plockar ut felaktiga bidrag

Syftet är att genom att ta reda på vilka som bor inom kommunen se till att bidrag inte betalas ut på fel grunder, eftersom man vet att delar av den organiserade brottsligheten satt i system att plocka ut bidrag genom att skriva sig på fel adresser.

Men man ser det också som ett bra sätt att komma åt annan form av organiserad brottslighet.

– Först och främst en bättre kontroll och att vi kan få igång ett bättre samarbete med statliga myndigheter. Vi behöver en bättre samverkan för att komma åt den organiserade brottsligheten, säger Axel Josefson.

Vid sidan av Skatteverket ingår myndigheter som arbetsförmedlingen och försäkringskassan i arbetet. Bakgrunden till att just Göteborg – tillsammans med Södertälje – valts ut för att delta i pilotprojektet är att staden visat intresse för att vara med.

Ger en annan tyngd

– Vi har utsatta områden i staden och ingår i den grupp regeringen har kring de kommuner som har utsatta områden. I det sammanhanget har vi sagt att vi vill delta i detta, säger Axel Josefson.

Från skatteverkets sida hoppas man att samarbetet ska falla så väl ut att fler kommuner vill arbeta på liknande sätt framöver. Myndigheterna har sedan tidigare arbetat med att kartlägga systematiska fel i folkbokföringen.

– Erfarenheterna från det arbetet kommer tas till vara, men regeringsuppdraget ger arbetet en helt ny tyngd, säger Anders Klaar, samordnare för regeringsuppdraget, i ett pressmeddelande.

Folkbokföringsbrotten är prioriterade av Skatteverket. Sedan den 1 juli 2018 är det olagligt att vara felaktigt folkbokförd. Avsiktligt felaktig folkbokföring är ett brott som kan ge böter eller fängelse, om det är grovt upp till två års fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.