Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgs stad får nytt hopp om ordningsvakter

Kammarrätten ska pröva om Göteborgs stad får införa patrullerande ordningsvakter inom Vallgraven. Samtidigt ska nu fler möjliga områden i Göteborg utredas.

Göteborgs stad har länge velat se patrullerande ordningsvakter inom fyra områden inom Vallgraven: Brunnsparken, intill hållplatserna vid Gustaf Adolfs torg, Kanaltorget och Kronhusparken.

Det handlar om så kallade paragraf 3-områden där vakterna har befogenhet gripa eller avvisa personer som begår brott, som ett komplement till polisens arbete.

Idag finns det redan ordningsvakter på enskilda platser, som till exempel Nordstan.

– Vi vill försöka få till större paragraf 3-områden. Problematiken har varit att brottsligheten flyttar på sig. De som jobbar i Nordstan har svårt att agera om någon springer utanför Nordstan, säger kommunalrådet Axel Josefson (M).

LÄS MER: Polisen avslår kommunens ansökan om ordningsvakter i Centrum

LÄS MER: Inga patrullerande ordningsvakter inom Vallgraven

Förslaget har drivits igenom av Alliansen, men i december förra året avslog polismyndigheten ansökan, eftersom det, enligt polisen, inte var förenligt med lagen om ordningsvakter eftersom paragraf 3-områden är tänkta att användas tillfälligt och inte som en permanent lösning.

Kommunen överklagade beslutet, men i juli meddelade även förvaltningsrätten avslag.

Göteborgs stad överklagade återigen och nu har kammarrätten meddelat att de prövar frågan.

Något som ger Axel Josefson hopp om ett positivt utfall.

– Jag lever i tron att vi har goda möjligheter. Jag tror att de flesta göteborgare ser att vi har trygghetsproblem i centrala Göteborg och polisbristen är välkänd. Då är det fullt rimligt att kommuner får möjlighet att använda ordningsvakter för att stötta polisen i sitt arbete, säger han.

Fler områden aktuella

Nu står det också klart att stadsledningskontoret ska utreda fler möjliga paragraf 3-områden i Göteborg. Detta efter att Alliansen fick igenom sitt förslag med stöd av Demokraterna och Sverigedemokraterna på onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

Partierna menar att sommarens uppmärksammade våldsdåd har pekat på betydelsen av trygghetsåtgärder på brottsutsatta platser i staden och att paragraf 3-områden bör skapas också i andra stadsdelar. Det kan handla om platser där kriminella gäng verkar.

Vilka områden handlar det om?

– Det är primärt utsatta områden där vi idag har trygghetsproblem. Framförallt på torgen, säger Axel Josefson.

Socialdemokraterna röstade emot förslaget, men partiet är ändå positivt inställt till ordningsvakter, enligt kommunalrådet Jonas Attenius (S).

– Vi tror att det är ett bra komplement till polisen. Man ska känna sig trygg var man än bor, säger han.

LÄS MER: Polisens egna förslag: komplettera med ordningsvakter

Partiet vill dock invänta domen från Kammarrätten innan en process om att hitta fler potentiella områden initieras.

– Utifrån den ekonomiska situationen känns det onödigt att dra igång en sådan utredning innan vi med säkerhet vet om det är ok eller inte, säger han.

Men Axel Josefson ser ingen anledning till att invänta kammarrättens avgörande eftersom det redan finns mindre områden med ordningsvakter i Göteborg.

– Även om vi begärde för större områden tidigare ser vi att vi nu kan gå vidare med mindre platser. Vi vill ju fortsätta med trygghetsfrågan i Göteborg, säger han.

Miljöpartiet är kritiskt till att införa paragraf 3-områden. Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) säger att det är polisens uppgift att hålla ordning, även om det finns situationer där det finns anledning att ordningsvakter verkar under polisbefäl.

– Senast idag läste jag om en incident med ordningsvakter. De har väldigt kort utbildning och det är en risk med våldsanvändning som inte är polisens, säger hon.

Vad vill MP göra för att öka tryggheten?

– Det handlar om att aldrig ge upp, att klara av att jobba långsiktigt och att se helhetslösningar med kommunen, polisen och medborgarna som jobbar tillsammans.

LÄS MER: De vill se ordningsvakter på Norra Hisingen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.