Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att använda broddar gör det lättare att hålla sig på benen när det blir halt. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT
Att använda broddar gör det lättare att hålla sig på benen när det blir halt. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Göteborgs stad erbjuder gratis broddar till 65-åringar

Snart är vintern här med kyla, is och snö. För att förebygga halkolyckor bland äldre erbjuder Göteborgs stad nu gratis broddar till dem som bor i Göteborg och fyller 65 år i år. Erbjudandet kommer hem i brevlådan.

Snart får alla som bor i Göteborg och fyller 65 år i år, eller är nyinflyttade till staden och över 65, ett brev från Göteborgs stad med ett erbjudande om gratis broddar. Målet är att minska antalet fallolyckor. Göteborgs stad har delat ut broddar sedan 2013, med ett avbrott 2019, då erbjudandet drogs in av politikerna.

Varje år är det cirka 6 300 personer som får erbjudandet, och ungefär hälften av dem brukar nappa, berättar Ann Karlsson, ansvarig för samordningen av erbjudandet i Göteborgs stad.

I mitten av oktober kommer brevet och det kommer att finnas två olika sorters broddar att välja på: helfotsbrodd och hälbrodd.

För dem som inte vet vilken sort de vill ha eller vilken storlek som passar, kommer det att finnas möjlighet att prova modellerna i butiken Cinnamon Skor, på Stampgatan 36, vid vissa dagar och tider. Exakt när står i brevet.

LÄS MER: Halt på flera ställen i Göteborg – kommunen ser över rutinerna

Beställ senast den 15 december

I brevet finns även en personlig kod att använda vid beställningen som görs på webben, men det finns ytterligare ett sätt att beställa dem på.

– Kan man inte eller inte vill beställa på webben finns ett nummer där man ringer in sin beställning, säger Ann Karlsson.

För att få de fria broddarna ska beställningen vara gjord absolut senast den 15 december.

Broddarna skickas sedan hem gratis, helfotsbroddarna till brevlådan, men hälbroddarna går inte ner i den, så de får hämtas ut på ett utlämningsställe.

Ann Karlsson skickar med en uppmaning till de som får brevet:

– Beställ innan det är försent och framför allt: använd dem!

LÄS MER: Inga fria broddar för äldre

LÄS MER: Socialdemokraterna vill återinföra fria broddar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.