Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs stad agerar mot barnporr

43 000 arbetsdator i Göteborgs stad har utrustats med ett larm som avslöjar den som tittar på barnporr från en usb-sticka eller extern hårddisk. Syftet är att stoppa sexuella övergrepp mot barn.

Göteborgs stad installerar nu ett skydd för att hindra anställda från att titta på medtagna barnporrbilder på sina arbetsdatorer. 
Bakom beslutet ligger inte misstänkta fall bland stadens anställda utan ett syfte att förebygga sexuella övergrepp mot barn. 

– För det första är det brottsligt och sedan handlar det om att skydda barn och det finns en tydlig koppling mellan att titta på övergreppsbilder och att begå sexuella övergrepp på barn. Redan i dag har vi ett system som hindrar att anställda kan surfa på otillåtna sidor. Men det här är annorlunda, säger Charlotte Ohlsson, som är projektledare på kommunens Intraservice och ansvarig för installationen vid kommunens förvaltningar.

Beslutet om installationen togs av kommunstyrelsen redan 2014 och Göteborg blir den största kommunen i Sverige med sådan teknisk lösning. 

- Att arbetsdatorerna kommer in i bilden beror framförallt på att en arbetsdator är mycket mer privat än en dator hemma är, hemdatorn kan övriga familjemedlemmar gå in och hitta bilderna. Jobbdatorn är "pappas" som ingen får röra. Personer som bedriver sådant här samlar på bilder och förvarar dem på någon usb-sticka eller kanske en extern hårddisk som de sedan ansluter till sina jobbdatorer, säger Charlotte Ohlsson. 

Totalt 43 000 datorer som finns i kommunens verksamheter och bolag, ska nu utrustas med det nya skyddet. I snitt handlar det om en kostnad på 85 kronor per dator inom de kommunala förvaltningarna där majoriteten av datorerna finns.

Tekniken bygger på algoritmer som identifierar bilderna och som matchas mot polisens databas över klassiska barnpornografiska bilder och larmar.

- Det är bara mot polisens databas som bilder jämförs och om det skulle bli en träff så blir det en polisiär fråga, säger Charlotte Ohlsson.

Man uppskattar att ett av tio barn utsätts för sexuella övergrepp. En del av dessa dokumenteras på bilder och filmer och sprids över världen, och idag finns miljontals bilder i omlopp. Siffror från amerikansk och brittisk polis uppger att över hälften av de personer som tittar på övergreppsmaterial också begår egna övergrepp.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.