Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborgs spårvägars vd lämnar – för Saudiarabien

Hans Nilsson, vd för Göteborgs spårvägar, lämnar sitt uppdrag – för ett kollektivtrafikföretag i Saudiarabien.
Spårvägens avgående vd tycker dock inte att det är problematiskt att ta jobbet, trots återkommande kritik om landets brister gällande mänskliga rättigheter.
– Jag är inte där för att bedriva politik, utan jag är gäst i landet, säger han.

Efter fyra år som vd för Göteborgs spårvägar meddelar Hans Nilsson sin uppsägning. Den 18 augusti lämnar han uppdraget på det kommunala bolaget för att börja arbeta på ett företag i Saudiarabien.

– Jag har fått möjlighet att vara med och bygga upp kollektivtrafiken i Saudiarabien. Tänk dig ett land som har en vision mot 2030 där man ska utveckla och reformera sig själv och storsatsa på kollektivtrafiken, och att jag ska få testa mitt eget ledarskap i en helt annan kultur. Det är en ”once in a lifetime”-möjlighet, säger Hans Nilsson.

”Det har varit tufft att jobba hårt”

Frågan om att arbeta för det saudiska företaget fick han redan 2019 – samma år som han tillträdde som vd för Göteborgs spårvägar.

– Men då valde jag Göteborgs spårvägar. Nu när jag fick frågan igen var det bättre arbetsuppgifter, och jag fick en möjlighet jag verkligen inte ville missa.

På frågan om det var ett självklart val att tacka ja till en arbetsmöjlighet i Saudiarabien svarar Hans Nilsson att det aldrig är självklart när det kommer till att påbörja en ny anställning.

– Men jag har vägt olika för- och nackdelar mot varandra, säger han.

Vad har varit tuffast under dina fyra år som vd?

– Det har varit tufft att jobba hårt, men det är sånt som förväntas av oss på Göteborgs spårvägar. Mängden arbetsuppgifter och tempot har varit otroligt tufft, säger Nilsson.

Hur ser du tillbaka på din tid som vd på bolaget?

– Jag blir nästan gråtfärdig när du frågar. Det är ett av de absolut finaste bolagen jag varit i. Det är fantastiska medarbetare som kämpar varje dag och som varenda göteborgare ska vara stolt över. Att lämna det gör ont i hjärtat men känns bra i bröstet, säger han.

Det här är ju ett land som ständigt får kritik för sina brister på området mänskliga rättigheter. Var det självklart att säga ja?

– Saudiarabien har påbörjat en resa i enlighet med sin vision 2030 som handlar om att modernisera samhället i stort och där kommer jag bidra på bästa sätt med min kollektivtrafikkompetens under de kommande åren, säger han.

Du menar att arbetet med vision kommer att komma tillrätta med de här bristerna?

– Det är en resa där landet tar steg för steg framåt och en resa som Saudiarabien är stolta över. Jag är inte där för att bedriva politik, utan jag är gäst i landet och kommer göra mitt bästa för att driva ett bra kollektivtrafikbolag i landet. Där ingår att rekrytera båda kvinnor och män samt att skapa bra arbetsmiljöer i de områdena som vi trafikerar.

En läsare som hörde av sig påpekade att du haft hög profil i jämställdhetsfrågor, medverkat i West Pride. Är det självklart för en person som dig att arbeta i ett sådant land?

– Ja, absolut. Jag är där för att göra ett gott arbete, driva en bra arbetsplats och med min kollektivtrafikkompetens driva Saudiarabien framåt.

– Jag är gäst i ett land. Det är de som bor och verkar i landet som styr utvecklingstakten, det gör inte jag.

Rekryteringen för en efterträdare av Hans Nilsson har påbörjats och i juni ska styrelsen besluta om vem som ska leda bolaget tills dess att rekryteringen är klar.

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar bolagstopparna i kommunen

LÄS OCKSÅ: Toppchef på Göteborgs spårvägar flyttas – blir chef över sig själv

LÄS OCKSÅ: Så ska Göteborgs spårvägars nya vd undvika en ny spårvagnsskandal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.