Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Karin Jansson rapporterar direkt. Nu utökas satsningen på direktsänd tv. Bild: Robin Aron
GP:s Karin Jansson rapporterar direkt. Nu utökas satsningen på direktsänd tv. Bild: Robin Aron

Göteborgs-Posten storsatsar på direktsänd tv

Publik förväntar sig mer videoinnehåll och vill snabbt ha rörlig bild från stora nyhetshändelser. Därför kommer Göteborgs-Posten att bygga ut sin tv-redaktion.
– Vi kommer att starta en tv-hubb som koordinerar våra sändningar av både breaking news och planerade direktsändningar som livesport, konserter och liknande, berättar chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Antalet direktsändningar från såväl nyhetshändelser som stora evenemang som Göteborgsvarvet och Way out west har ökat markant på GP.se under 2018. Nu tas nästa steg när redaktionen ska förstärkas med programledare, sändningsproducenter, tv-chef, fotografer – och en egen tv-studio.

– Vi ser en stor ökad efterfrågan bland våra läsare kring rörlig bild, berättar Christofer Ahlqvist.

Ska bli snabbare

Han förklarar att GP:s läsare kommer att märka av ett par stora förändringar jämfört med tidigare. Möjligheten att koppla ihop studio med reportrar på fält ska höja kvalitén på sändningarna, samtidigt som tiden från att redaktionen larmats om en händelse till att det finns rörlig bild på sajt ska minska.

– Tv-hubben kommer bestå av sändningsproducenter, som hjälper till med själva sändningarna och kvalitetssäkrar dem med bland annat grafik och kartor, och programledare som stöttar reporter på plats och som blir ett nav exempelvis när reportern förflyttar sig eller ska hitta en ny intervjuperson.

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.. Bild: Björn Larsson Rosvall
GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.. Bild: Björn Larsson Rosvall

– Vi kommer att ha bemanning från tidig morgon till sen kväll för att alltid snabbt kunna starta en direktsändning medan reportrar tar sig till platsen för händelsen. Det gör att läsare kommer att kunna välja om de vill ta till sig nyheten som rörlig bild eller som text.

Anställer även fotografer

Satsningen görs i samarbete med de andra titlarna inom Stampen Lokala Medier (Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, TTELA och Strömstads tidning) och sammanfaller med rekryteringen av flera fotografer.

– Samarbetet ger oss möjligheten att sända direkt från en större del av Västsverige än vad vi har i dag, berättar Christofer Ahlqvist och fortsätter:

– Vi vet att både stillbild och rörlig bild är väldigt viktigt och har därför valt att satsa mer på det genom att anställa fyra fotografer som ska vara lika bra på att ta stillbilder som att hantera rörligt material.

Rekryteringsarbetet till tv-hubben samt fotograftjänsterna har påbörjats och enligt Christofer Ahlqvist kan läsare räkna med att börja se resultatet av satsningen under första delen av 2019.

LÄS MER: Tv-tittandet på GP.se ökar kraftigt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.