Bild: Stefan Berg
Polismästare Erik Nord besökte den attackerade julmarknaden i Berlin i fredags. Dådet hade kunnat stoppas med ett förbud mot julmarknader. Men det hade gett en stor osäkerhet i samhället, anser han.
Bild: Stefan Berg Polismästare Erik Nord besökte den attackerade julmarknaden i Berlin i fredags. Dådet hade kunnat stoppas med ett förbud mot julmarknader. Men det hade gett en stor osäkerhet i samhället, anser han.

Göteborgs polischef: Hör av er om ni ser något

ANNONS
|
På tisdagsmorgonen diskuterades Berlindådet, och ambassadörsmordet i Ankara, av Göteborgspolisens ledning och på ett nationellt telefonmöte.

Slutsatsen blev att polisen ska fortsätta arbeta med förhöjd, allmän uppmärksamhet.

– Det finns i dagsläget inga nationella direktiv om operativa åtgärder efter de senaste händelserna. Sedan tidigare finns det en generell riskbedömning gjord för judiska anläggningar. Det finns också en risk att muslimska verksamheter, som moskéer, kan bli utsatta, säger Erik Nord.

Vill ha information om radikaliserade

Som polischef för Storgöteborg tycker han att folk ska fortsätta besöka julmarknader och inte lägga om sina rutiner.

– Framförallt vill vi i polisen, och säkerhetspolisen, ha information från allmänheten om människor som upplevs ha blivit radikaliserade.

Det förmodade terrordådet i Berlin har en personlig dimension för Erik Nord. I fredags kväll besökte han den attackerade julmarknaden på Breitscheidplatz, nära Kurfürstendamm.

ANNONS

– Jag brukar rent privat åka till Berlin på julmarknad med viss regelbundenhet. I fredags kväll var vi på väg från ett restaurangbesök till t-banan och gick en sväng genom marknaden. Min sambo Carin köpte en sjal av en kille från Indien som vi pratade och skojade med en stund. Nu har jag tänkt mycket på hur det gått för honom.

Inga speciella säkerhetsarrangemang

Några speciella säkerhetsarrangemang fanns inte kring marknaden.

– Man gick ut och in helt öppet, till skillnad från på Gendarmenmarkt som var avspärrad och hade inträde. Men även om man haft polis med förstärkningsvapen så hade dådet säkerligen inte kunnat stoppas eftersom vägen går bara någon meter från bodarna. Det hade gällt att på mycket kort tid hinna se och förstå vad man såg och sedan agera.

Bland annat amerikanska utrikesdepartementet har pekat ut julmarknader i Europa som potentiella terrormål. Erik Nord konstaterar att ett alternativ för hans berlinska kollega hade varit att säga nej till alla marknader, med förklaringen att säkerheten inte kan garanteras.

– De tolv dödades anhöriga anser troligen att det skulle ha varit bra. Men ett sådant beslut hade skapat stor osäkerhet i samhället. Trygghet och säkerhet går inte alltid hand i hand. Med stora säkerhetsinsatser riskerar man att skapa en otrygghet som blir större än det reella hotet. Det öppna samhället har ett pris, säger Erik Nord.

ANNONS

ANNONS