Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Göteborgs minsta staty förstörd – efter fyra dagar

Men pompa och ståt invigdes Göteborgs minsta staty i Majorna på Luciakvällen. Men underbart visade sig vara kort. På tisdagen vaknade majornaborna upp till en massakrerad regnbågsstaty.

Då, för fyra dagar sedan, var det marknad på Mariaplan i Göteborg där flera barn var med och invigde det som med största sannolikhet är Göteborgs minsta staty. Nu möts göteborgarna som besöker torget en hög av förstörd betong.

– Det kändes väl inte så festligt. De som gjorde det måste ha använt mycket kraft, säger Kalle Karlsson som är projektledare för byggandet av Göteborgs minsta staty.

Idén om statyn väcktes som en reaktion på att man i Indien byggt en staty som är fyra gånger så stor som Frihetsgudinnan och berättat detta för världen. Då ville man i Majorna göra tvärtom.

– Vi ville visa upp det lilla som finns i Majorna och att vi är stolta över det, säger Kalle Karlsson.

"Har krävts målmedvetenhet"

Han jobbar med projektet Ekologisk stadsdel Majorna som startats av Hyresgästföreningen och några av bostadsbolagen i Göteborg, för att kunna uppmuntra en mer hållbar stadsdel. Och statyn var tänkt att fira att man i ett halvår genomfört ett projekt med den lokala valutan, majorer.

Monumentet, som föreställer en regnbåge på två moln, var gjort i betong och är alltså inte helt lätt att förstöra.

– Det har krävts målmedvetenhet för att kunna genomföra det här. Det är ett grundligt arbete man har gjort. Vi är inte arga, men man är förvånad att man orkar lägga energi på att förstöra såhär, säger Kalle Karlsson.

Och det var många som uppskattade statyn, speciellt barnen. Enligt Lina Wellman som jobbar på Leksaksbiblioteket i Majorna var det flera barn som var med när statyn avtäcktes.

– Det är så många som varit med i det här arrangemanget. Och flera barn var nyfikna på statyn och ville kolla och känna. Det är jättetråkigt det här. Att det ska vara kul att förstöra istället för att uppskatta , säger hon.

Förstår inte motivet

Varför man velat förstöra statyn kan varken Kalle Karlsson eller Lina Wellman förstå.

– Jag har svårt att förstå att motivet skulle vara att man är emot ett hållbart samhälle. Eller så kanske de som får syn på regnbågen tror att det har med hbtq-rörelsen att göra och reagerar, säger Kalle Karlsson.

Vad som kommer hända härnäst är oklart. Kalle Karlsson vet inte om de kommer att ersätta statyn med en ny.

– Men jag hoppas att de kan höra av sig till oss och diskutera med vad de inte tycker är bra med det vi gör. Jag bjuder gärna på en kopp kaffe, säger Kalle Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.