Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs mäktigaste 2019: Näringsliv

Från krögare och innovatörer till kulturarbetare och idrottsprofiler till opinionsbildare och företagsledare. Tillsammans formar de vår stad. GP har under de senaste dagarna listat Göteborgs mäktigaste personer inom olika kategorier och nu har vi nått fram till upploppet. Här är näringslivets mest inflytelserika personer i Göteborg 2019.

10.  Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet

Blev talesperson utåt för den fristående fackföreningens kamp att få teckna ett eget avtal. Det blev ett historiskt avtal efter ett massivt strejkhot. En klar maktfaktor i branschen.

9. Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden

Rattar en av Europas största fondförvaltare. Drygt 334 miljarder kronor och 66 medarbetare basar hon över i Göteborg, och ser till att god avkastning skapas trots turbulenta finansiella marknader under åren.

8. Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter Airport

Har gjort ett kanonår som ny chef. Mängder av nya direktlinjer ut i världen har etablerats på flygplatsen, och utrikestrafiken ökar.

7. Andreas Andersen, vd Liseberg

Efter en omfattande process ersatte Lisebergs styrelse den uppskattade vd:n Andreas Andersen – med honom själv. Ansvarar för den största investeringen sedan parken grundades – miljardsatsningen på hotell- och vattenland.

6. Carl Bennet, ägare Getinge och Elanders

Kontrollerar fyra av Stockholmsbörsens bolag: Getinge, Erlanders, Lifco och Arjo.
Tyngdpunkten ligger på sjukvårdsprodukter och medicinteknik – där flera av Bennets bolag driver utvecklingen i världen. Den 715:e rikaste personen på Forbes lista över världens miljardärer.

5. Erik Selin, vd Balder

Styr det egna bolaget Balder och är också storägare i flera andra bolag, som göteborgska Collector, fastighetsbolaget Sagax och finanskoncernen Hoist. Selin har enligt Forbes en förmögenhet värd runt 30 miljarder kronor, en god bas för inflytande.

4. Ola Serneke, vd Serneke

Emblematisk ledare för sitt företag. Flyttar gränserna för vilka projekt som anses möjliga. Under året har grunden till Karlatornet gjutits – men byggtakten har också slagit av på farten och presentationen av en ny partner drar ut på tiden.

3. Dan Sten Olsson, koncernchef och ägare, Stena

Har direkt inflytande över nästan 20 000 anställda. I hans imperium ingår såväl oljeborrning som shipping, hyresfastigheter, Danmarks-färjor, återvinning, investmentbolag – och en liten bit av GP.

2. Martin Lundstedt, vd Volvokoncernen

Leder landets största bolag med en försäljning på nästan 400 miljarder kronor och runt 100 000 anställda i världen. Att leda den verksamheten är nästan en egen definition på makt. Under Lundstedts ledning har Volvo dessutom ökat både omsättning och vinst.

1. Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars

Leder ett bolag som radat upp försäljningsrekord. Nu börjar elektrifieringen som kommer att vara avgörande för märket och de framtida arbetstillfällena hos Göteborgs största privata arbetsgivare. Men när det gäller arbetsmiljön har samtidigt hårda villkor och arbetsskador visat sig i Torslandafabriken.

LÄS MER: Helgeson vill inte vara med på listan: ”Det är kollektivet som är det viktiga”

Läs tidigare delar av Maktlistan 2019:

Göteborgs 100 mäktigaste | Samhälle

Göteborgs 100 mäktigaste | Sport

Göteborgs 100 mäktigaste | Uteliv

Göteborgs 100 mäktigaste | Media

Göteborgs 100 mäktigaste | Kultur

Göteborgs 100 mäktigaste | Nöje

Göteborgs 100 mäktigaste | Universitetet

Göteborgs 100 mäktigaste | Tech/innovation

Göteborgs 100 mäktigaste | Politik

Maktlistan 2019 – så här gjorde vi

Medarbetare på GP:s redaktion nominerade personer inom olika områden. Därefter gick en mindre grupp igenom namnen och rangordnade dem mellan ett och tio för varje kategori.

Listan gör inte anspråk på att vara vetenskaplig eller en absolut sanning. Vår förhoppning är att den ska väcka en diskussion om vad makt egentligen är. Därför är antalet miljarder, storleken på organisationen eller den officiella titeln inte det enda som spelar roll för placeringen.

Gruppen består av Arne Larsson, Carl Henrik Larsson, Angelica Dimakis, Victoria Greve och Johan Sköld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.