Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Göteborgs förskolor firar Lucia som vanligt

Att förskolor skippar Lucia rör upp starka känslor – oavsett om det är sant eller inte. I Göteborg kan luciafirandena se olika ut, men enligt förvaltningen finns det inga tecken på att någon förskola kommer ställa in sitt firande.

Ina Lindén, utbildningschef på förskoleförvaltningen, säger att så vitt hon vet har inga förskolor i staden ställt in sina luciafiranden i år.

När GP ringer flera förskolechefer i staden bekräftar de bilden. Cheferna ansvarar tillsammans för 14 förskolor i olika stadsdelar: Angered, Örgryte-Härlanda, Centrum och Västra Göteborg.

I samtliga av de 14 förskolorna kommer Lucia att uppmärksammas, om än på olika sätt, olika dagar och olika tider på dygnet.

En del firar inomhus, andra utomhus. En del sjunger i kör, andra när de sitter i ring på golvet. En del tar det på morgonen med föräldrar, medan andra kör på eftermiddagen utan föräldrar.

LÄS MER: Göteborgs lucia uppträder i Nordstan

– Firandet är kul med musik, sång och gemenskap. Det är vi måna om att vi ska ha, säger Ali Niknejadpour, förskolechef i Angered, och fortsätter:

– Vi har många barn som är av annan nationalitet än svensk och andra religioner som kanske inte firar Lucia. Det är oerhört viktigt att de får chansen att vara med och uppleva det här i svenska samhället.

På förskolorna som Niknejadpour ansvarar för bjuds föräldrarna in att baka med barnen veckan innan Lucia, för att sedan vara med när Lucia firas veckan därpå.

– Det har aldrig varit en fråga om vi ska fira eller inte, föräldrarna tycker att det är väldigt bra och ser det som en rolig händelse.

Hätsk luciadebatt

Inför årets Lucia har många upprörts av nyheter om att förskolor och skolor ställer in luciafiranden, bland annat i Melleruds och Motalas kommuner.

LÄS MER: Skola hotad efter uppgifter om inställt luciafirande

Det var frilansjournalisten Joakim Lamotte som rapporterade i ett Facebook-inlägg att luciafirandet på en skola i Mellerud inte skulle bli av. Rektorn för skolan fick som följd ett hotfullt telefonsamtal som polisanmäldes.

Skolan gick sedan ut med att de enligt plan ska fira Lucia, men att de inte bjudit in föräldrarna till firandet. Det ska då ha orsakat att föräldrarna trodde att firandet var inställt.

I Motala var det en av kommunens förskolor som ställde in sitt firande, enligt bland annat Motala & Vadstena Tidning.

Men sedan rapporterades det att det skett en kommunikationsmiss och att man, liksom i Mellerud, planerat att fira Lucia men utan föräldrarna.

LÄS MER: Teodorescu: Lucia är för alla

Förskolorna bestämmer själva

Enligt Skolverkets läroplan ska förskolan "utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som att överföra ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa", även om inga specifika högtider nämns.

Det är förskolorna själva som bestämmer om en högtid ska firas, och i sådana fall hur.

– Förskoleförvaltningen lägger sig inte i hur förskolor uppmärksammar högtider alls, säger Ina Lindén, utbildningschef på förskoleförvaltningen.

Upplever ni att det har funnits problem förknippade med luciafirandena i Göteborgs förskolor?

– Nej, det upplever jag inte. De som har velat ha föräldrar med har bjudit in dem och har man inte bjudit dem så beror det ofta på något internt, till exempel att man har svårt att hantera många besökare, säger Ina Lindén.

Fotoförbud råder

Hon poängterar att firanden inte ska vara religiösa.

– Vissa förskolor firar olika traditioner och blandar in dem på ett inkluderande sätt. Men det får inte vara någon religiös prägel utan fokus ska ligga på delande av kulturella uttryck.

Gemensamt för alla förskolor är att föräldrar, släkt och vänner inte får fotografera andra barn än de egna, framför allt på grund av risken att bilder på barn med skyddad identitet sprids.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.