Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plikta i Slottsskogen. Bild: Anders Ylander
Plikta i Slottsskogen. Bild: Anders Ylander

Göteborgs bemannade lekplatser räddas

De bemannade lekplatserna i Göteborg skulle enligt alliansens budgetförslag läggas ner. Efter ett beslut i kommunstyrelsen på onsdagen ser lekplatserna nu ut att bli kvar.

Som en del i alliansens budget för 2020 fick park- och naturförvaltningen i uppdrag att avveckla de bemannade lekplatserna i staden under året. Lekplatserna som hotades av nedläggning var Plikta i Slottsskogen, Actionparken, Bygglekplatsen och Positivparken.

Men beslutet, som fattades av kommunfullmäktige i november, har fått mycket kritik och på onsdagens möte i kommunstyrelsen låg ett förslag från Miljöpartiet och Vänsterpartiet på bordet: stoppa avvecklingen och finansiera det med fem miljoner kronor ur den budget som finns avsatt för att utreda evenemangsområdet.

Även Demokraterna ställde sig bakom förslaget som därmed gick igenom.

Viktigt för trångbodda

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar säger att lekplatserna är en otroligt viktig verksamhet som skapar en meningsfull fritid för många barn som lever trångbott.

– Vi har sett hur de borgerliga partierna runtom i Sverige går till attack mot barn och ungas fritidssysselsättningar. Därför känns det väldigt skönt att kunna rädda det.

Även Socialdemokraterna var för att rädda de bemannade lekplatserna, men med den skillnaden att partiet hellre ville finansiera det inom park- och naturnämndens befintliga budget.

– Det är väldigt positivt att vi fick majoritet för att få bort det här dumsnåla förslaget. Det är en verksamhet som motverkar segregation och en trygghetsskapande åtgärd för barn i alla våra stadsdelar, säger kommunalrådet Blerta Hoti (S).

Alliansen vill se föreningsdrift

Alliansen argumenterade för en avveckling. De menar att pengarna ska gå till kärnverksamheten och att kommunen inte kan göra allt, att vissa verksamheter kan drivas av frivilliga krafter.

– Vi är inte emot verksamheten i sig, snarare tvärtom. Det är bra att det finns den typen av liv och rörelse på lekplatser. Det vi har yrkat om är att de inte ska vara anställda av staden, utan att de bör omvandla sin verksamhet till föreningsverksamhet, säger Emmyly Bönfors (C).

– I dagsläget har vi brist på fritidsledare i skolorna, att då motivera att vi har anställda fritidsledare på lekplatser är svårt.

Frågan ska nu upp till slutgiltigt avgörande i kommunfullmäktige den 20 februari.

LÄS MER: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

LÄS MER: Bemanningen på en parklek får vara kvar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.