Göteborgsåtal: Falska tv-reparatörer lurade gamla i Majorna

Bedragarna utgav sig komma från Com Hem. Efter att ha tagit sig in i de äldres lägenheter lurade de till sig koden till deras bankomatkort och länsade deras konton. Nu åtalas fyra ungdomar misstänkta för systematiska bedrägerier. – Jag var godtrogen och naiv och de hade svar på allt. Nu är den tilliten borta, säger 83-åriga Gullbritt från Göteborg.

ANNONS
|

Tre unga män (födda 1998, 1999 och 2000) åtalas tillsammans med en jämnårig tjej för att systematiskt - och vid minst nio tillfällen - ha begått brott mot kvinnor i åldern mellan 81 och 91 år.

Kriminaliteten har skett under en kort tidsperiod i augusti och september 2015.

Kammaråklagare Jonas Martinssons stämningsansökan avslöjar ett genomgående och i stort sett identiskt modus:

Gruppen har, tillsammans eller i olika konstellationer, ringt upp sina offer och hävdat att de ska utföra service eller installationer på tv-apparater.

Krävde omedelbar betalning

När de falska reparatörerna fullgjort sitt uppdrag har de i merparten av fallen krävt omedelbar betalning. När deras kortläsare "inte fungerat" har gått iväg för att hämta en annan kortläsare.

ANNONS

Alternativt påstås gärningsmännen ha bett om koden, för att kunna gå ner till bankomaten och där ta ut pengar.

Därefter har målsägande inte sett röken av förövarna.

Totalt nio försök

Enligt åklagaren har de grova bedrägerierna lyckats i fyra av fallen. I övriga fem har det stannat vid försök.

"Agerandet är av särskilt farligt slag genom att den har planerats, riktats mot äldre person i dennes hem och att det är en av flera gärningar som genomförts på ett liknande sätt", skriver Jonas Martinsson.

Ett vilseledande har misslyckats, enbart beroende på det faktum att den gamla kvinnan inte ens hade en tv.

De utpekade brottsplatserna ligger i Majorna, Linnéstaden och Örgryte.

En erkänner

En av pojkarna erkänner det mesta av det han anklagas för. De andra två förnekar helt och hållet. Flickan medger en viss del av sin medverkan.

Den ene tonåringen berättar i förhör om idén bakom bedrägerierna. Han säger då att "vi fått idén" från medier.

Vilka är vi? frågar förhörsledaren.

- Jag talar bara för mig själv.

Så det var för pengarna?

- Ja, klart men när vi kom dit så kändes det åt helvete, hon var ju gammal, svarar pojken.

Hur valde ni?

- Vi kollade på Eniro eller nåt. Vi letade efter ensamstående. Vet inte om det stod ålder.

ANNONS

Gullbritt 83: "De hadesvar på allt"

83-åriga Gullbritt är en av de äldre personerna som drabbats av ligan.

Hon berättar för GP att bedrägeriet började med att en man ringde upp henne sent en sommarkväll i slutet av augusti 2015.

– Klockan var väl runt 19 på kvällen när det ringde en man som sa att han var från Com Hem och att de skulle komma och justera mina tv-kanaler. Om de inte gjorde det skulle kanalerna släckas ner dagen efter, säger Gullbritt.

Hon berättar att hon blev lite misstänksam och försökte ringa sina grannar.

– Men den ena var inte hemma och den andra var upptagen i telefon, säger Gullbritt.

Den 83-åriga kvinnan berättar att hon frågade varför de på påstådda tv-männenarbetadeså sent på kvällen, men att bedragarna hade svar på alla hennes frågor.

– De sa att jag var sist på listan och att kolleger till dem var och arbetade i andra delar av huset så jag släppte in dem, säger Gullbritt.

Vägrade ta emot kontanter

Hon berättar att det var två unga män som kom in i hennes lägenhet och att en av dem började knappa på fjärrkontrollen till hennes tv.

– Den ene ställde sig framför tv:n och den andre började prata med mig. Jag hade ställt så många frågor jag kunde när de ringde och de hade sagt att arbetet skulle kosta mig 200 kronor. Då sa jag att jag ville betala kontant, men då sa det att det inte gick för att de inte fick bära runt på så mycket kontanter då de varit hos flera personer tidigare.

ANNONS

När mannen som höll på med tv:n var klar plockade männen fram en dosa som Gullbritt uppmanades att sätta in sitt Visa-kort i.

Lurade in Gullbritt i köket

Efter att Gullbritt knappat in sin kod frågade en av männen om han inte kunde få ett glas vatten.

– Naiv som jag var plockade jag inte ut kortet och när jag var i köket hörde jag plötsligt hur dörren smällde igen. Jag ropade efter dem men då var det redan borta, säger Gullbritt.

Hon berättar att hon ringde polisen men då hade bedragarna redan hunnit ta ut över 14 000 kronor från hennes konto.

– De hade lämnat 25 kronor kvar. Det var tur att jag redan hade betalat hyran, annars hade de tagit ännu mer, säger Gullbritt.

"Hoppas de får sitt straff"

83-åringen berättar att hon har fått tillbaka pengarna från banken, men att hon ändå känner sig dum över att ha gått på bluffen.

– Jag frågade så många frågor jag kunde, men jag var godtrogen och naiv och de hade svar på allt. Nu är den tilliten borta. Jag borde ha förstått att bostadsbolaget skulle ha skickat ut meddelande om det här med posten, men jag hann inte tänka på det då. Jag hoppas verkligen att de får sitt straff för det här, säger Gullbritt.

ANNONS

ANNONS