Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Efter en felräknad budget väljer nu kommunen att kraftigt höja vattentaxan. Bild: TT

Göteborgarnas vattenpris höjs – efter kommunens jättemiss

Kommunen räknade fel på över 60 miljoner. Som en konsekvens tvingas man nu höja göteborgarnas vattentaxor – mer än någonsin tidigare, berättar GT.

Det var tidigare i år som en hög chef inom Göteborgs stad omplacerades efter att en grov budgetmiss upptäckts på förvaltningen Kretslopp och vatten, något GT var först med att skriva om.

Bakgrunden var en felräkning i förvaltningens budget, där man missat att redovisa overheadkostnader och sammanlagt 64 miljoner kronor i utgifter. Som ett resultat hade förvaltningen felaktigt sänkt vattentaxan under 2017, samt lagt den på noll under 2018. En kostnad man nu måste hämta hem.

"Inte bra att vi räknade fel"

– Det är såklart inte bra att vi räknade fel. Men jag tror inte att göteborgarna klagat över att de betalat mindre i vattentaxa de senaste åren, säger Jöran Fagerlund (V), ordförande i Kretslopps- och vattennämnden.

Som en konsekvens av felräkningen tvingas man nu att höja göteborgarnas vattentaxor mer än vanligt. Under 2019 föreslår man att vattentaxan ska höjas med sju procent, motsvarande drygt 400 kronor för en genomsnittlig villa, efter ett beslut i Kretslopps- och vattennämnden. Det är mer än dubbelt så mycket som de tidigare prishöjningarna, som då legat på mellan två och tre procent.

Fler höjningar att vänta

Och fler höjningar kan det bli. Enligt en prognos från förvaltningen kan priset komma att höjas med sju procent under 2020 och sex procent under 2021. Det skulle innebära drygt 1 200 kronor i höjd vattentaxa.

– Vad jag vet har det aldrig höjts så mycket någon gång tidigare, säger Jöran Fagerlund till GP.

Kretslopp- och vattennämndens förslag om höjd vattentaxa kommer nu att lämnas till kommunfullmäktige, som fattar det slutliga beslutet senare i höst.

LÄS MER: Göteborgs VA-taxor kan öka rejält i framtiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.