Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Midsommar 2020. Slottsskogen. Bild: Sanna Tedeborg
Midsommar 2020. Slottsskogen. Bild: Sanna Tedeborg

Göteborgarna kan stoppas från 18 platser

Nu har kommunstyrelsen möjligheten att stänga Slottsskogen och andra platser, med stöd av pandemilagen. Det öppnade kommunfullmäktige för under torsdagen.

Den nya pandemilagen ger kommunerna möjligheten att stänga vissa platser, vid vissa tillfällen om smittspridningen är hög och om det finns risk för trängsel.

Under torsdagen fattade kommunfullmäktige beslut om att delegera rätten att fatta beslut om stängning till kommunstyrelsen. Detta för att man ska kunna agera snabbt, om så krävs.

I debatten i kommunfullmäktige vädjade Anna Sara Perslow (C) till göteborgarna att sprida ut sig över staden, så att risken för trängsel minimeras.

Hanna Klang (V) lyfte att en stängning av vissa platser riskerar att slå orättvist – de göteborgare som saknar egen trädgård att gå ut i eller ett sommarställe att åka till kommer att drabbas mer än andra.

Till behandlingen i kommunstyrelsen tidigare i vår hade Demokraterna lagt ett tilläggsyrkande om att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att skylta upp och ta fram andra platser som folk kan söka sig till, ett arbete som nu ska göras.

Politikerna i kommunstyrelsen har tidigare sagt att en stängning av publika platser i Göteborg – som Slottsskogen, Botaniska, lekplatser, badplatser – är en sista åtgärd som man inte kommer att ta till lättvindigt.

LÄS MER: Politikerna vill slippa stänga Slottsskogen: ”En sista utväg”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.