Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Isabell Höjman/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgarna får vänta många månader på cellprovssvar

Cellförändringar är ett förstadium till cancer – men att få svar på sitt cellprov tar ovanligt lång tid om du bor i Göteborg. Tre och en halv månad. Men det tar ännu längre tid om laboratoriets personal missar ens prov. Och det händer inte sällan.
– Det är inte ovanligt, säger Sofia Tedelind, enhetschef på Cytologlaboratoriet.

Efter att man fyllt 23 kallas alla kvinnor i Sverige regelbundet till cellprovstagning. Allt för att eventuella cellförändringar ska upptäckas tidigt – och kunna behandlas innan de utvecklas till livmoderhalscancer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Praxis är att man senast sex veckor efter provtagningen får ett besked om vad provet visade. Men den väntetiden är knappast sann i Göteborg. På sin hemsida nås den som går in av informationen att det kan dröja upp till 16 veckor – alltså tre och en halv månad.

Läs mer: Flera månaders väntetid på cellprovssvar

– Det är alldeles för länge. Vi har ett högt provinflöde och det är ju positivt att kvinnor testar sig för någon förändring men vi har för lite folk, säger Sofia Tedelind, enhetschef på Cytologlaboratoriet på Sahlgrenska där proverna analyseras.

Faller mellan stolarna

Men det kan i vissa fall ta ännu längre tid. Tre av varandra oberoende kvinnor i Göteborg, som GP pratat med, har fått vänta i över ett halvår på sina provsvar.

– Rent generellt ska det absolut inte vara så. Vi kollar systemet dagligen hur vi ligger till. Ibland upptäcker vi tyvärr prover som fallit mellan stolarna, säger Sofia Tedelind.

Är det ovanligt att det händer?

– Det är inte ovanligt. Vi får in 60 000 prover om året och det kan ta lång tid. Det är också människor som hanterar proverna och det kan bli fel, men vi försöker såklart minimera det.

Får man vänta mer än 16 veckor rekommenderas man att höra av sig till Sahlgrenskas Cytologilaboratorier.

Informationen som ges till kvinnor i Västra Götaland och Halland på cellprov.se.. Bild: Skärmdump

"Det är inte okej"

Att behöva vänta på besked om cellförändringar kan många uppleva som oroligt och jobbigt.

– Den här typen av cancer är väldigt långsamt växande och med regelbundna kontroller ska man hinna fånga upp dem. Men kvinnorna ska inte behöva gå med den oron en längre tid, det är inte ett okej läge. Det förstår vi, säger Sofia Tedelind.

Har man symptom som blödningar hamnar man i ett snabbspår och får sina svar på kortare tid.

I Västra Götalandsregionen finns det även cytologilaboratorier i Borås och Trollhättan, men där ska väntetiderna vara normala eftersom de inte får in lika många prover enligt Tedelind.

Saknar anställda

GP rapporterade redan i februari i år att Sahlgrenskas laboratorium har brist på cytodiagnostiker, den personal som analyserar proverna. Förra året anställde man tre nya diagnostiker.

Läs mer: Långa svarstider för kvinnor som lämnar cellprover

Innan årsskiftet kommer även 40 procent av de inkommande proverna gå till virusdiagnostiken i stället, vilket ska lätta på trycket.

– Det kommer bli mycket bättre med kortare svarstider.

Läs även: Sahlgrenska kan ha skickat felaktiga cellprovssvar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.