Göteborgarna: Döp en spårvagn efter Björn Natthiko Lindeblad

En av den nyligen avlidna föreläsaren Björn Natthiko Lindeblads sista önskningar var att få en spårvagn uppkallad efter sig. En önskan som hundratals göteborgare nu vill infria, vilket även P4 Göteborg rapporterat.
– Vi har inte sett någonting liknande, säger Robert Lindberg vid Göteborgs spårvägar.

ANNONS
|

Måndagen den 17 januari valde den tidigare buddistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad att avsluta sitt liv, 60 år gammal.

I ett Instagram-inlägg förra veckan uttryckte han att en av hans sista önskningar i livet var att få en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig.

”Unikt och väldigt rörande”

Sammanlagt har över 500 personer hört av sig till Göteborgs spårvägar under dagen med samma budskap:

– De nominerar Björn till att få sitt namn på en spårvagn, säger Robert Lindberg, pressansvarig vid Göteborgs spårvägar.

Han beskriver att en liknande anstormning av mejl aldrig skett tidigare.

– Vi har inte sett någonting liknande. På det sättet är det unikt och väldigt rörande, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är tragiskt att Björn avled, men samtidigt är det fint vilket engagemang hans följare har visat.

Juryn fattar beslut efter sommaren

För att få pryda en av Göteborgs spårvagnar med sitt eget namn krävs att man vinner Göteborgs kulturpris, som utses av en jury bestående av Göteborgs spårvägars presidium tillsammans med två representanter från Göteborgs Stads kulturnämnd.

– För att kunna vinna priset så ska man dels ha varit verksam inom kulturen och dels ha en Göteborgsanknytning, säger Robert Lindberg.

Huruvida Björn Natthiko Lindeblads och göteborgarnas gemensamma önskan kommer att infrias eller inte återstår därmed att se.

– Juryn ska ha ett möte innan sommaren och ett möte efter sommaren. Så först efter i sommar kommer årets kulturpristagare att kungöras, säger Robert Lindberg.

Men innan dess ska förra årets kulturpristagare tillkännages, som bland annat kommer att göra kända Göteborgsprofiler som artisten Miriam Bryant, komikern Per Andersson och GP-journalisten Britt-Marie Mattsson sällskap på Göteborgs gator.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS