Vem som står bakom förslagen kommer att vara hemligt tills resultatet presenteras.
Vem som står bakom förslagen kommer att vara hemligt tills resultatet presenteras. Bild: Fastighetskontoret

Göteborgarna avgör Skanstorgets framtid

Den långdragna processen om vad som ska hända med Skanstorget avgörs nu genom en omröstning. Tre finalistförslag har sållats fram.

ANNONS
|

Röstningen pågår från 9 oktober till 23 oktober. De tre förslagen, med namnen Emellan och emellanåt, Haga hjärta Linné och Knytkalas, har sållats fram av sammanlagt tio inkomna förslag. Efter att omröstningen avslutas kommer vinnaren att få förhandla vidare med Göteborgs stad om tomten. Sedan ska även en detaljplan knådas fram. Detta innebär att eventuell byggnation ligger en bra bit fram i tiden. Enligt fastighetskontorets egna bedömning så lär det inte bli något byggt förrän efter 2025.

— Det här är en svår plats med många olika intressen som ska vägas samman. Men jag tror nog att någon typ av utveckling kommer att ha skett på platsen mellan 2025 och 2030, säger fastighetskontorets direktör Martin Öbo.

ANNONS

Historiskt viktig plats

På 40-talet revs den saluhall som då låg på torget och sedan dess har flera olika förslag och planer funnits för tomten. Men inget har gått att förverkliga. Därför har torget inte utnyttjats till något annan än parkeringar och gatukök. Miljön är också kulturhistoriskt värdefull vilket innebär att vad som än kommer att byggas så behöver det ske i dialog med länsstyrelsen.

— Kulturhistorian är viktig att förhålla sig till och en stor utmaning är hur bebyggelsen ska kunna knyta an till resten av staden, säger Martin Öbo.

De ramar som kommunen satt upp för tomten, som de tävlande bidragen ska förhålla sig till, innebär att runt 200 bostäder ska byggas. Det ska dessutom finnas verksamheter i husens bottenvåningar och en förskola med fyra avdelningar. Ambitionen är att 60 procent av bostäderna blir bostadsrätter och resten hyresrätter.

— Det här är en tomt som är väldigt speciell för väldigt många göteborgare och det är en tomt som kommer behöva en lång, omfattande och djuplodande process för att det ska gå att komma fram, säger Martin Öbo.

Rödgrönt förslag

Idén med att avgöra torgets framtid genom direktdemokrati las fram i nämnden under våren. Samtidigt innebär modellen att det arbete som fastighetskontoret och fastighetsnämnden vanligtvis gör nu istället ska göras av medborgarna. Förslaget las fram i våras av den rödgröna majoriteten i nämnden. Håkan Bernhardsson är socialdemokrat och ledamot i fastighetsnämnden.

ANNONS

— Det är viktigt att utveckla processen kring stadsbyggnad och hur medinflytande kan ske. Det är alltid bra att flytta makten så nära medborgarna som möjligt. Sedan får vi se hur det faller ut och om det kan tillämpas även på andra områden, säger han.

För att delta i omröstningen, gå till Stadsutveckling Göteborg

Så går det till

Röstningen pågår mellan 9 och 23 oktober.

För att få rösta behöver man vara 16 år eller äldre, vara folkbokförd i Göteborg och ha ett bank-ID.

Medborgare med skyddad identitet kan inte delta i omröstningen.

Vem eller vilka som står bakom förslagen kommer att hemlighållas fram tills dess att omröstningen är avgjord.

Förfarandet är unikt och har aldrig tidigare använts i Göteborg, enligt fastighetskontoret.

ANNONS