Göteborgaren Mikael ska bestiga Kebnekaise – med benproteser

Mikael Holgersson, 53, från Göteborg, tvingades amputera båda sina ben. Efter en tuff återhämtning har han nu satt ett nytt mål för sig själv: att bestiga Kebnekaise.
– Jag tror ingen har bestigit Kebnekaise efter en dubbelamputation och med lårprotes, säger han.

ANNONS
|
Mikael har bestämt sig för att bestiga Kebnekaise.
Mikael har bestämt sig för att bestiga Kebnekaise. Bild: Privat/Lars Pehrson / SvD / TT

Det hela började 2014 när Göteborgaren Mikael Holgersson av misstag trampade på en spik med vänsterfoten. Efter några veckor upptäckte han att såret inte läkte rätt, och bestämde sig för att gå till vårdcentralen. Därifrån blev han snabbt skickad till Mölndals sjukhus, något GT var först med att berätta om.

Underdelen av Mikaels vänsterben hade svullnat upp. Han hade fått en infektion och hans diabetes typ-2 försvårade läketiden. Efter att ha opererats på midsommarafton samma år, blev han kvar på sjukhuset i fem månader.

– I november hade infektionen fortsatt vandra uppåt i benet. När de började prata om att amputera kunde jag först inte ta in det, säger Mikael.

ANNONS

LÄS MER:Skulle till Paris – hamnade på toppen av Kebnekaise

Men senare samma månad amputerades hans vänstra ben femton centimeter under knät.

– De satte de sig ner och sa att vi behövde ta ett ”vuxen-beslut”. Utan min patientansvariga läkare hade jag inte suttit här som jag gör i dag, säger han.

Amputerade andra benet

Mikael lärde sig att gå med sin benprotes året efter. Men kort därefter började hans högra knä krångla. Det hade varit dåligt till och från under en längre tid på grund av mycket idrottande.

– De kunde inte göra något så länge mitt vänsterben krånglade. Så först 2017 fick jag en knäprotes.

LÄS MER:Hon är första katten att bestiga Kebnekaise

Fyra veckor senare svullnade Mikaels högra vad upp, och han fick ännu en gång åka akut till Mölndals sjukhus.

– Det hade blivit syrebrist och de fick öppna upp hela vaden för att lätta på trycket, säger han.

Det resulterade i blodförgiftning, nya infektioner och mer sjukhustid.

– De försökte få igen det flera gånger, men det gick inte. Det var för högt tryck. I september 2018 bestämde de sig för att ta även det högra underbenet.

Ska bestiga Kebnekaise

Efter amputationen fick Mikael nekros och efter flera operationer tvingades man amputera benet högre upp, ovanför knäet. I januari 2019 amputerades hans högra ben från låret.

Inom loppet av fem år fick Mikael amputera båda sina ben, och efter en tuff tid har han nu satt ett nytt mål för sig själv: att bestiga Sveriges högsta berg.

ANNONS

– Om jag går upp för en trappa, måste jag alltid gå med vänsterbenet först. Först ett steg med vänsterbenet och sedan ett högerbenet, säger Mikael.

Svårigheterna med lårprotesen på högerbenet tror han kommer att bli den största utmaningen när han under nästa sommar planerar att bestiga Kebnekaise.

– Jag tror ingen har bestigit Kebnekaise efter en dubbelamputation och med lårprotes, säger han.

Tillsammans med vännen Magnus Andersson, 54, från Göteborg, planerar han att genomföra äventyret mellan juni och juli nästa år.

– Magnus träffade jag på sjukhuset när jag låg inne samtidigt som honom. Han är amputerad på lårbenet, och har ett ben kvar. Han fick också en infektion via en knäprotes, säger Mikael.

”Sjönk ner i avgrunden”

Tanken om att bestiga Kebnekaise föddes i våras.

– Folk säger: ”Är du galen?”. Men det finns många människor som stöttar mig i det här också. Det gäller att ha ett mål.

Men trots den stora utmaningen och äventyret som väntar Mikael, har resan dit inte varit helt enkel för honom.

– Jag sjönk ner i avgrunden när högerbenet började krångla. Men det är bara att bestämma sig, mycket sitter i huvudet. Jag bestämde mig för att resa mig ur rullstolen och började gå med proteserna, säger han och poängterar att alla har olika förutsättningar.

ANNONS

Sedan Mikael själv kom på fötter igen har han coachat flera personer som också tvingats amputera. I dag är han dessutom diabetesfri.

Vill inspirera andra

– Jag vill jobba med att coacha andra, det är det jag vill göra. Det ger så otroligt mycket tillbaka, och det behövs verkligen.

Nu hoppas han kunna inspirera andra till att komma ut i vardagslivet.

– Man behöver inte bestiga Kebnekaise, men målet är att kunna inspirera andra till att inte bli kvar hemma, säger han och fortsätter:

– Nu ser jag ser fram emot att komma upp dit och sedan bara stå på toppen och skrika ut "I made it”, det är det som gäller alltså.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS