Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Ericson blev på söndagen svensk mästare i Scrabble.

Göteborgare vann Scrabble-SM

Björn Ericson, 26 år och blivande bibliotekarie, såg till att Göteborg fick sin första seger i Scrabble-SM som avgjordes på söndagen. 89 spelare från hela landet gjorde upp om titeln och även andraplatsen stannade i Göteborg genom Mikael Ström.
Ett bra pokeransikte och goda nerver behövs i Scrabble (tidigare kallat Alfapet) när man möter sina motståndare direkt och inte spelar på Internet
- Det har inte jag, så jag förstår inte hur det här gick till, säger en mycket glad Björn Ericson, som för första gången vann SM. Jag har varit med sedan 2004 men aldrig tidigare varit bland de fem bästa. Det här var en höjdare för mig.

Björn Ericson säger att sporten - eller spelet - växer i Göteborg och på de träningar man har varje vecka dyker det inte sällan upp nya spelare:
- Och många av dem stannar kvar och fortsätter, säger han. Sedan är spelet stort på Internet men det är en helt annan sak än att möta en motspelare ansikte mot ansikte. Det är mycket svårare, konstaterar den nykorade svenske mästaren som tror att ordkunskapen kan komma till nytta också i framtida jobbet som bibliotekarie.

Björn Ericson mötte också tvåan Mikael Ström i en tidigare omgång av SM och vann den matchen. Trea totalt kom James Reimdahl från Södertälje.

De göteborgska framgångarna stannade inte med första- och andraplatsen utan bland de 25 nybörjare som ställde upp i SM för första gången utmärkte sig Jonathan Ljungberg från Göteborg genom att ta en 17:e plats totalt
- En fin prestation, konstaterade Måns Eriksson i tävlingsledningen. Vi är nöjda med årets SM som samlade fler deltagare än någon gång tidigare och som blev både av hög klass och spännande. Vi märker också att intresset stiger och på Internet är sporten mycket stor i dag.

Måns Eriksson säger att det inte är klart var nästa års SM går utan styrelsen för Svenska Scrabbleförbundet fattar detta beslut senare.
- Det finns en del som talar för att SM hamnar i Stockholm. Vi försöker annars sprida SM över landet så gott det går.

SM 2009 avgörs nästa höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.