Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgare spelar fotboll över gränserna

I helgen möttes tio landslag bestående av göteborgare. Turneringen ska skapa möten över stadsdels- och nationsgränserna.

För femte året anordnades under helgen Glios Cup: en fotbollsturnering för integration. Hjärnan bakom turneringen heter Kelvin Banye och är ordförande i föreningen Green Light International.

– Vi vill skapa möten för folk från olika stadsdelar och olika länder, som inte spelar tillsammans i vanliga fall, säger Kelvin.

I år trotsade 216 göteborgare det ruggiga vädret och möttes i 22 matcher på Heden. Kelvin jobbar vanligtvis som fritidsledare på Björlandagården i Torslanda och har inspirerats till att anordna turneringen genom att se hur barn integrerar med varandra genom lek. Nu har han överfört tanken på vuxna.

– Många vill ta kontakt men vågar inte. Då är fotbollen ett bra exempel på vuxenlek. Även om fotboll är mitt största intresse handlar inte turneringen om i första hand om fotboll.

Kelvin har hittat spelare bland annat genom olika invandrarföreningar, och nämner Somaliska Föreningen som en av aktörerna. Men nationaliteten är inte så viktig egentligen. I det nigerianska laget spelar flera somalier, i det somaliska laget spelar chilenare och svenskar och i Elfenbenskusten finns det spelare från Guinea. Och uppslutningen i alla lag är från hela staden; här finns spelare från Kärra, Lundby, Partille, Kviberg, Hisings Backa, Hjällbo och Torslanda.

I hällregnet på Heden börjar spelarna bli lite irriterade. Vissa lag har lite svårt att hålla tiden. Brian Zulu är lagkapten för det svenska laget och han försöker tygla sitt gäng genom mer uppvärmning. Irritationen släpper ganska snabbt när bollen kommer fram.

– Detta handlar om att träffa nya människor som har fotbollen gemensamt och har kul ihop, säger Brian Zulu.

Tanken med turneringen är inte bara att spela fotboll, utan också diskutera frågor om integration och jämställdhet. I den ganska glesa publiken står Leif Lapidus. Han fick höra talas om Kelvins engagemang via en vän. Nu är han föreningens revisor och mecenat.

– Jag tror på personer på Kelvin, han är oerhört målmedveten och engagerad. Det krävs för att orka driva den här typen av projekt. Vi svenskar borde ta mer ansvar för integrationen, säger Leif Lapidus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.