1/7

Göteborgare har startat insamling till drabbade i Turkiet

Tusentals har dött i jordbävningen i Turkiet och Syrien. Kortedalabon Yildiz Can har förlorat mellan 20 och 30 släktingar i katastrofen. Nu kraftsamlar göteborgare för att samla in förnödenheter till överlevare.
– Hjärtat bara brinner. Vi måste göra någonting, säger hon.

I grossistföretaget Turk foods lokaler i Partihallarna har frivilliga samlats för att ta emot och sortera saker som skänkts till jordbävningens offer. Flera av de som hjälper till har själva anhöriga i regionen. De berättar om släktingar de lyckats få tag på och om människor som förlorat sina hem.

Flera har också förlorat släktingar i jordbävningen.

– Hela min pappas kusins familj och min farbrors frus brors familj är borta. Tjugo, trettio personer som inte finns längre, säger Yildiz Can, själv från Turkiet och bosatt i Kortedala.

Hon berättar att släktingarna bodde i Adiyaman i sydöstra Turkiet, en av de städer som drabbats hårt av jordbävningen.

– Alla är borta. Och nu behöver de som överlevt verkligen hjälp. De jag har talat med säger ”skicka kläder och värktabletter”. Hjärtat bara brinner. Vi måste göra någonting.

Var tvungen att göra något

Över 10 000 personer har omkommit i jordbävningen. Ännu fler är skadade och hemlösa och världens blickar riktas nu mot området. Rodi Oguz kände att han var tvungen att göra någonting och startade insamlingen av kläder, täcken, mat och nödutrustning i Göteborg till de drabbade.

– Vi har redan fått in hur mycket saker som helst och kommer att skicka ner en eller två lastbilar de närmaste dagarna, säger han.

Rodi Oguz har haft fullt upp sedan insamlingen startade. Telefonen ringer ett i ett och många dyker upp för att hjälpa till med arbetet. Bild: Per Wahlberg
Rodi Oguz har haft fullt upp sedan insamlingen startade. Telefonen ringer ett i ett och många dyker upp för att hjälpa till med arbetet. Bild: Per Wahlberg

Till vardags arbetar Rodi Oguz för grossistföretaget som specialiserat sig på turkiska matvaror. Han berättar att många på företaget har rötter i området, även om de är födda i Sverige.

– Det som hänt är helt hjärtskärande och det tar väldigt hårt på en. Det talas om tusentals döda, 40 000 skadade och över 12 miljoner drabbade, säger han, märkbart tagen.

Hektiskt sorteringsarbete

Full aktivitet råder i lokalerna och det pratas högljudd turkiska över sorteringsbordet. Männen drar pallyftare i skytteltrafik och bland pallar med mineralvatten och chokladgodis fylls kartong efter kartong med filtar och kläder.

– Vi samarbetar med Afad, en statlig organisation och räddningstjänst som arbetar med räddningsinsatsen och kommer att vägleda oss när vi kommer ner med sakerna, säger Rodi Oguz.

Har du gjort någonting sånt här förut?

– Nej aldrig, men jag vill verkligen uppmana folk att skänka sådant som är bra att ha på vintern. Skor, kläder, jackor, livsmedel med lång hållbarhet. Powerbanks, värmefläktar, blöjor, allt som kan behövas.

Män och kvinnor i alla åldrar har samlats i den lilla lagerlokalen för att hjälpa till. 21-åriga Sara Karateke berättar att hon läste om insamlingen i sociala medier och ville vara med.

– Det känns jobbigt när det är ens eget folk som drabbats. Mina föräldrar härstammar från det drabbade området och jag kände att jag inte kunde göra annat än att hjälpa till här.

Hon har tagit med sig och skänkt täcken som paketeras noga i några av de många kartongerna.

– Det känns bra att göra någonting, även om det såklart inte är tillräckligt. Vi kan inte vara där nere och lyfta upp de rasade husen, så vi försöker bidra på det sätt vi kan.

Följer katastrofen från morgon till kväll

Hon får medhåll av Sevda Solmaz, som har svårt att sätta ord på känslorna.

– Det enda vi gör är att slå på tv:n från morgon till kväll. Vi gråter med tv:n, och skrattar med tv:n och blir glada när vi ser att de lyckats rädda någon från rasmassorna.

Hon var själv i området på sin senaste semester och har många vänner där som tankarna nu går till.

– Det känns skämmigt att dra upp täcket om kvällarna när man vet att det är folk som fryser där nere.

Insamlingar för att hjälpa de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien

Svenska regeringen har beslutat att ge 37 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien och Turkiet.

Flera hjälporganisationer har också inrättat insamlingar med anledning av katastrofen:

Röda Korset – Swish: 123 000 46 55

UNHCR – Swish: 123 158 5074

Unicef – Swish: 902 00 17

Rädda Barnen – Swish: 902 0033

Turkiska Ambassaden har inrättat ett särskilt konto med av anledning av katastrofen – Swish: 123 695 22 61

Hjälporganisationen Hasene.se – Swish: 123 523 43 64

De som vill kan också lämna saker till Turk food i Partihallarna kl 8.00-15.00 hela veckan.

LÄS OCKSÅ: Ofattbar chock i Turkiet medan dödstalen stiger efter jordbävningen

LÄS OCKSÅ: Turkiet vädjar om mer hjälp efter jordbävningen

LÄS OCKSÅ: Detta vet vi om de stora skalven

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.