Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg får halvdant betyg av de egna invånarna. Stockholm och Malmö klarar sig bättre.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgare ger knappt godkänt

Den kommunala servicen i Göteborg är på gränsen till att få underkänt av de egna invånarna. Men göteborgare rekommenderar gärna andra att flytta hit.

Sämst i landet på kommunal service är Orust, enligt Orustborna själva. Kommunen hamnar på 290:e och sista plats. Knappa 41 procent av de tillfrågade Orustborna är nöjda med servicen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det visar Svenskt kvalitetsindex (SKI), som frågat 31 000 kommuninvånare i landet. 98 kommuner får "undermåliga betyg", det vill säga färre än 60 procent av de tillfrågade ger godkänt för kommunal service.

Göteborgarna ger betyget knappt godkänt. 61 procent är nöjda, vilket ger Göteborg plats 174 av 290 kommuner. De båda andra storstäderna Stockholm (plats 110) och Malmö (136) klarar sig bättre, men Stockholm ligger knappa fyra procentenheter före Göteborg.

Lidköpings- och Öckeröborna är de västsvenskar som är mest nöjda med kvaliteten på den kommunala servicen. Lidköping hamnar på nionde plats, Öckerö på 24:e.

I topp i landet ligger Vellinge i Skåne, följt av de båda norrlandskommunerna Bjurholm och Luleå.

Däremot rekommenderar göteborgare gärna andra att flytta hit. Närmare bestämt 90 procent av undersökningens tillfrågade göteborgare tycker det är en bra stad. Det ger Göteborg plats 88. Klart före Stockholm (plats 143) och Malmö (199).

I topp i Västsverige ligger Sotenäs. Nästan alla tillfrågade (97 procent) skulle rekommendera andra att flytta dit. Allra högst kommer Vadstena och Härjedalen – alla som SKI frågat i de båda kommunerna skulle rekommendera andra att bosätta sig där.

Skara- och Mellerudsborna ger minst PR till sina kommuner. Bara 60 procent är beredda att rekommendera dem som bra platser att leva på. Det ger dem platserna sju och åtta från botten.

De värmländska Hagforsborna tycks ha minst gott att säga om sin kommun. Bara häften av de tillfrågade Hagsforsborna rekommenderar kommunen. Det ger 290:e och sista plats, enligt Svenskt kvalitetsindex.

Personer under 29 och över 70 är de som i minst utsträckning skulle rekommendera sin kommun till någon annan.

De som är mellan 70-79 år är de som är mest nöjda med den kommunala servicen i sin kommun.

Undersökningen har gjorts mellan 22 augusti i fjol och 26 februari i år. 31 400 är tillfrågade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.