Göteborgare åtalas för att ha kartlagt militära anläggningar

En man från Göteborg åtalas misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

ANNONS
|

Mannen, som är i 40-årsåldern, ska mellan åren 2013 och 2017 ha bedrivit "en omfattande och systematisk kartläggning" av militära anläggningar, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är systematiserad, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål, i pressmeddelandet.

De militära inrättningarna är belagda med foto- och tillträdesförbud. Den kartläggning som mannen misstänks ha utfört rör sig om 36 skyddsobjekt, och i två av fallen misstänks han ha spridit vidare informationen.

ANNONS

– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri, säger Mats Ljungqvist i pressmeddelandet.

Fakta: Fotoförbud

Försvarsmakten har till uppgift att se till att den verksamhet som de bedriver har det säkerhetsskydd som den behöver. Syftet är bland annat att skydda verksamheten mot spioneri och andra brott som kan hota rikets säkerhet.

Särskilda byggnader och områden kan ha förstärkt skydd, vilket regleras i skyddslagen. Det kan innefatta förbud mot att avbilda, beskriva och mäta skyddsobjektet. Något som ska meddelas genom tydlig skyltning eller på annat sätt.

Den som bevakar ett skyddsobjekt får beslagta föremål som kan antas ha betydelse för utredningen av brott mot skyddslagen.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS