Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Karin Pleijel (MP) säger att det var ganska lätt att komma överens om att styra om pensionspengarna i mer klimatsmart riktning. Bild: Robin Aron

Göteborg vill satsa på fossilfria pensionsfonder

Göteborgs stad ska börja investera de anställdas pensionspengar på ett mer klimatsmart sätt. Förslaget är ett led i arbetet för att staden ska nå målen i Parisavtalet.

Tidigare i våras behandlade kommunfullmäktige rapporten "Fossilfritt Göteborg – vad krävs?", som innehåller en lista över konkreta förslag på åtgärder för att stadens ska nå målen i Parisavtalet. Efter det tillsattes en arbetsgrupp för att komma överens om hur man ska gå vidare.

Sedan dess har gruppen enats om ett par av förslagen – och nu är man ense om ytterligare ett.

Det handlar om att minska stadens klimatavtryck med hjälp av pensionsinbetalningar.

Lätt att komma överens

– Det är en lågt hängande frukt. Det var ganska lätt att komma överens om, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

LÄS MER: Första förslagen framme – omställningen kan börja

Hon säger att man redan idag tar såväl miljömässig som etisk hänsyn vid den typen av investeringar, men att det går att skruva på det ytterligare.

– I och med att det är så stora pengar det handlar om så skulle en lite justering åt mer klimatbra satsningar ge en stor miljöeffekt. Så det vill vi gå vidare med, säger Karin Pleijel.

Enligt rapporten "Fossilfritt Göteborg – vad krävs?" är förändringen inte bara billig och snabb att genomföra, tjänstemännen bedömer också att den skulle få stor effekt: stadens klimatpåverkan bedöms minska med mer än 10 000 koldioxidekvavilenter per år.

Gemensamt förslag

"Staden är en stor arbetsgivare med många medarbetare. Genom att se till att de pensionsinbetalningar som staden gör inte gynnar fossila verksamheter kan staden göra skillnad", skriver S, D, M, V, L, MP, C och KD i det gemensamma yrkande som behandlas av kommunstyrelsen på onsdag.

Hur stor andel av stadens totala pensionsavsättningar som ska investeras på ett mer klimatsmart sätt är inte klart. Karin Pleijel säger att det blir någonting som stadsledningskontoret kommer att få i uppdrag att återkomma med förslag om.

Andra skarpa förslaget

Det finns heller ingen särskild inriktning på vilken typ av klimatsatsningar man ska investera i. Det blir istället någonting för den fondförvaltare man redan i dag använder sig av att bedöma.

Sedan tidigare har politikerna gått vidare med ett förslag som rör transporter och resor. Det handlar bland annat om att skärpa stadens resepolicy och öka andelen resfria möten. Samt att ge de kommunala bostadsbolagen, Göteborgs energi och P-bolaget i uppdrag att underlätta en omställning till fossilfria fordon och fossilfritt resande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.