Göteborg vill inte ha drömtomten på Donsö

ANNONS
|

7,7 hektar mark, som tidigare användes för kanoner, bunkrar och skyttevärn till försvar av en del av det södra inloppet till Göteborg, vill militära Fortifikationsverket sälja. Det handlar om två objekt på sydostspetsen av Donsö. Båda med egen strand, eget vattenområde och fantastisk havsutsikt.

Haken är bara, att marken i stort sett inte går att bebygga. Det mesta ligger inom strandskyddat område. Skulle då Göteborgs stad kunna vara intresserad av att köpa marken och garantera att den förblir ett rekreationsområde tillgängligt för alla?

Fastighetsnämndens miljöpartistiske ordförande Ulf Kamne har inget klart svar på frågan.

- Vi har diskuterat det hela och är medvetna om, att militären har mark till salu på Donsö och andra ställen. Mark som utnyttjas som rekreationsområden, säger Ulf Kamne men tillägger, att några beslut, om hur kommunen ska agera inte har fattats.

ANNONS

Det kan, enligt Kamne, finnas goda anledningar att köpa mark som ska användas för invånarnas rekreation.

- Men samtidigt är det svårt att räkna hem någon nytta för kommunen av att köpa mark bara för att äga och inte kunna utveckla.

Stephan Cedergren med chefsansvar för bland annat utrednings- och utvecklingsfrågor på Göteborgs fastighetskontor är tydligare.

- Det finns ingen anledning för en kommun att genom köp försöka ytterligare skydda mark som redan skyddas mot exploatering av lagar och andra bestämmelser.

- Mark, som inte kan användas eller exploateras på något sätt, är inte mer intressant för en kommun än för någon annan köpare.

Någon kommunal förköpsrätt kan Göteborgs stad inte använda sig av, om kommen, trots allt, skulle vilja köpa militärmarken.

- Den lagen är avskaffad sedan ett par år och användes för övrigt väldigt sällan. Den fungerade som påtryckningsmedel och kunde få markägare att sälja till kommunen, säger Stephan Cedergren.

ANNONS