Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg vill återinföra besöksförbud på äldreboendena i staden. Bilden är en arkivbild från besöksförbudet i våras. Bild: Robin Aron
Göteborg vill återinföra besöksförbud på äldreboendena i staden. Bilden är en arkivbild från besöksförbudet i våras. Bild: Robin Aron

Göteborg vill återinföra besöksstopp på äldreboenden

Nu vill Göteborg återinföra besöksstoppet på kommunens äldreboenden. Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) tror att stoppet kan vara på plats ”inom ett par dagar”.

Kommunstyrelsen i Göteborg fattade beslutet på onsdagen.

– Vi har bestämt att stadsledningskontoret i samråd med smittskyddet i Västra Götaland ska utforma ett upplägg för besöksstopp. Eftersom kommunen inte har rätt att förbjuda besök behöver vi hitta vägar för att få stopp på besöken, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

Elisabet Lann (KD). Bild: Adam Ihse/TT
Elisabet Lann (KD). Bild: Adam Ihse/TT

Det var Alliansen och Socialdemokraterna som lade fram förslaget i kommunstyrelsen. Lann beskriver bakgrunden så här:

– Det är en jätteviktig signal. Under våren kom många av åtgärderna lite sent. Nu ser vi en kraftigt stigande smittspridning ute i samhället och då vet vi att äldreomsorgen blir väldigt utsatt också. Vi har inte så mycket smitta på boendena än tack och lov, nu måste vi stoppa den vid dörren.

När kan stoppet vara på plats?

– Inom ett par dagar skulle jag tro, svarar Lann.

”Det är oerhört angeläget”

Elisabet Lann menar att fler åtgärder måste till för att hindra smittspridningen.

– Vi ser också ett stort behov till utökad testkapacitet och smittspårning. Det är oerhört angeläget, säger hon.

Besöksförbudet på landets äldreboenden infördes i våras men hävdes den 1 oktober.

Samordnaren: Ska hantera skyndsamt

Babbs Edberg, covidsamordnare för kommunens äldreomsorg, hälso- och sjukvård, har tagit emot uppdraget från kommunstyrelsen att i samråd med regionens smittskydd möjliggöra ett lokalt besöksstopp.

– Det arbetet har vi inlett nu. Vi utreder vad som är möjligt och inte. Så mycket mer har jag inte att säga i dagsläget, säger hon.

Har personalen vädjat om besöksstopp?

– Nej, så har det inte uttryckts. Däremot så är det många anhöriga som följer de allmänna råden, medan andra tycker att det är lite krångligt.

En del anhöriga följer inte råden att undvika besök?

– Så är det ju. Likväl som i övriga samhället.

Än så länge finns inget datum satt för ett införande av besöksstopp. Inte heller har Babbs Edberg fått någon deadline för sitt uppdrag.

– Vi behöver titta på detta ur flera aspekter föra att se vad som är möjligt att genomföra. Med tanke på situationen vi har med samhällsspridning så är det en fråga som vi ska hantera skyndsamt.

”Det har varit mer ansträngt”

Kommunal välkomnar ett återinförande av besöksförbudet.

– Det vi har fått till oss från våra medlemmar, och våra skyddsombud ute, är att det har varit mer ansträngt när man har fått besök. Alla är hemma för minsta lilla symptom för att skydda de äldre, det kräver extra när det ska komma besök och det är inte alltid de som kommer på besök som vill ha på sig den skyddsutrustning som krävs, säger Anna Skarsjö, ordförande i kommunal väst.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst. Bild: Meli Petersson Ellafi
Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Samtidigt är man rädd för att det ska komma in smitta. Som jag förstått det så ser man positivt på ett försöksförbud igen. Även om det är jäkligt tråkigt för de äldre. Personalen vill göra så mycket som möjligt för de äldre och hade önskat att de var fler säger hon.

Smittskyddsläkaren: Råden är redan så skarpa det går

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, konstaterar att ett förbud inte skulle ha stöd i lagen. Därmed kan ett lokalt besöksstopp inte vara mer tvingande än de strikta lokala råd som redan har införts.

– Den 29 oktober införde vi strikta råd att var och en bör om möjligt undvika att träffa personer som de inte bor med. Det här innefattar naturligtvis också äldreboenden. Om man inte bor där ska man undvika besök. Det är en väldigt stark rekommendation, säger han.

De nuvarande strikta lokala råden ska gälla till 19 november, sedan ska de omprövas.

Någon dialog mellan förvaltningen och smittskyddsenheten kring ett eventuellt besöksstopp på Göteborgs äldreboenden har ännu inte inletts, enligt Leif Dotevall.

Han betonar att äldreboendena i dag är betydligt bättre rustade än i våras, både vad gäller utrustning, utbildning och strategier för att hindra smittspridning.

– Vi måste också beakta att många äldre har drabbats tungt av isoleringen under året. Det är en etisk balansgång mellan hur vi skyddar våra äldre och hur vi gör så att de orkar leva vidare.

Hur allvarligt uppfattar du att politikernas beslut är?

– Det är angeläget att frågan väcks. Så får man diskutera hur man gör med beslutet. Vi är självklart angelägna om att vara inblandade. Men min uppfattning är att de gällande råden redan är skarpa.

Införs i Stockholm

Aftonbladet skriver att samma beslut om åtgärd har införts i Stockholm. Tidningen säger att krisledningsnämnden har bekräftat det för dem.

Besöksstoppet i Stockholm gäller från och med den 12 november till 30 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.