Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborg varmast i landet

Solen har lyst över Göteborg den senaste tiden och helgen är inget undantag. Förutom solen – har temperaturen varit riktigt behaglig. Faktum är att i Göteborg uppmättes den högsta temperaturen i landet på lördagen.

Kändes det extra varmt när ni var utomhus i Göteborg på lördagen? Då hade ni inte så fel. På lördagen hade Göteborg den högsta temperaturen i landet med 13,8 grader. Det var till och med var den högsta temperaturen som hittills uppmätts i landet i år. Näst varmast var det i Kärna i Bohuslän med 13 grader.

– Västra delarna av Götaland stack ut med de högsta temperaturerna, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI, berättar att Göteborg levererade årets högsta temperatur på lördagen.
Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI, berättar att Göteborg levererade årets högsta temperatur på lördagen. Bild: SMHI

Nästan 14 grader uppmättes på eftermiddagen på lördagen och det är inte helt osannolikt att det hinner bli lika varmt under söndagen. Vid lunchtid var det redan 11,2 grader varmt och temperaturen beräknades stiga ytterligare.

– Jämför man med förutsättningarna igår så har vi samma förutsättningar. Men det är inte säkert det blir ännu varmare, men det blir en snarlik temperatur, och solen kommer att vara kvar fortsatt under eftermiddagen.

Sol, moln, dis och dimma

Blickar vi framåt stannar det högtrycksbetonande vädret kvar, framför allt under måndagen då vädret blir som på söndagen.

Därefter förändras vädret enligt Linus Karlsson och det blir lite mer moln, dis och dimma.

Solen kommer att titta fram mellan molnen, men jämfört med de soliga dagarna i helgen blir det mer moln.

Diset och dimman kommer främst under nätterna och de tidiga morgontimmarna. Nätterna blir också fortsatt återhållsamma i temperaturen som kommer ligga strax under nollstrecket. När det är mycket dimma, hamnar temperaturen strax över nollan. På dagtid blir det mellan sju och tio grader varmt.

När det kommer till vindarna blir det mest blåsigt vid kusten, och i Göteborg blir de svaga till måttliga, med vindbyar på mellan åtta till tio meter per sekund.

– Hamnar man i lä värmer solen gott nu, säger Linus Karlsson.

För de som gillar sol och hyfsad vårvärme, gör Linus Karlsson ingen besviken. När han blickar framåt i prognosen fortsätter det högtrycksbetonade vädret, förutom enstaka dagar som avviker. Den som däremot hoppas på snö blir nog ledsen, för det finns ingen nederbörd i sikte.

LÄS MER: Höga pollenhalter i delar av Sverige

LÄS MER: SMHI: Stor risk för gräsbränder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.