Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Göteborg varmast i landet

Strålande sol, vindstilla och smekande vårvärme. Det är man inte bortskämd med på västkusten en dag i april, men under fredagen var Göteborg varmast i hela landet. Även helgen väntas fortsätta på samma sätt.

Det var 14-15 grader varmt, uppger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Foreca. 

– Vi har fått mild luft västerifrån, från Atlanten. Det är samma lågtryck som dragit förbi de brittiska öarna. Nu blir det avbrott i blåsten och regnet ett tag framöver, säger han. 

LÄS MER: Här är den bästa sommarglassen

Lågtrycket sammanfaller lägligt nog med helgen. Lördagen inleds med en molnslöja under morgonen och förmiddagen men sedan spricker den upp och dagen blir både varm och solig.
 

"Rätt mycket sol"

Även söndagen blir en ovanligt varm och fin dag. 

– Det blir en repris av lördagen, kanske någon grad varmare. Det blir rätt mycket sol tills vidare, säger Lasse Rydqvist. 

På måndagen drar ett mindre regnområde förbi på morgonen men sedan återvänder solen. Meteorologen utlovar en varm dag med temperaturer på 10-12 grader. 

LÄS MER: Här kostar fritidshusen under en halv miljon
 

Senare blir prognosen mer osäker men enligt den men preliminärt finns återkommande solchanser under hela veckan. 

– Man får passa på att njuta medan det varar. Ta en glass i solen och vara ute mycket, säger Lasse Rydqvist. 
 

Risk för gräsbränder

Samtidigt varnar räddningstjänsten att det finns en förhöjd risk för gräsbränder i Västsverige.

– Våren är ju här, men det har inte kommit upp något grönt gräs än. Det finns mycket torrt fjolårsgräs i skog och mark nu. Nu har vi torr väderlek och lite vind och det gör att det torkar upp fort och ökar risken för gräsbränder, säger Mikael Gard, insatsledare Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Därför manar han till försiktighet:

– Det är viktigt att folk är försiktiga när det är såhär torrt och framförallt när det är lite vind också. Om det väl börjar brinna och man är ouppmärksam och det sprider sig så går det fort. Då hinner man inte med att släcka själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.