Solen värmer Göteborg. På torsdagen var stan varmast i landet med 17, 7 grader.
Solen värmer Göteborg. På torsdagen var stan varmast i landet med 17, 7 grader.

Göteborg varmast i landet

En tillfällig värmeknäpp fick västsvenskarna att knäppa upp under torsdagen. Göteborg hade högst temperatur i landet – och även fredagen ser bra ut.

ANNONS
|

Många överraskades av den behagliga temperaturen och på flera restauranger kunde man se möblerna återvända på uteserveringarna.

Vid 15-tiden noterade SMHI 17,7 grader i Göteborg, den högst uppmätta temperaturen i Sverige under torsdagen.

Det är ovanligt varmt för att vara så långt in i oktober konstaterar meteorologen Max Lindberg Stoltz.

– Vi har söderifrån tillfälligt fått in varmare luft över södra Sverige med över 15 grader dagtid på många håll. Varmast var det på Västkusten med Göteborg som topp. Molnigheten har hjälpt till genom att fånga upp värmestrålningen från marken och bidragit till att även kvällarna och nätterna känns varmare med över tio grader, säger han.

ANNONS

Solen kan titta fram

Även fredagen ser ut att bli fin i Göteborgsområdet, framför allt på eftermiddagen då solen väntas titta fram.

– Men riktigt lika varmt som under torsdagen blir det inte och på sina håll kan det bli blåsigt med hårda vindbyar lokalt, säger han.

Att det är så varmt som närmare 18 grader i slutet av oktober är ovanligt – men inte unikt.

– Den minnesgode kommer i håg att vi även i fjol hade varma höstdagar, åtminstone en bit in i oktober, säger Max Lindberg Stoltz.

Han säger att besöket av värmen är tillfälligt – men att temperaturen generellt har blivit högre.

– Vi kan konstatera att temperaturen är högre under längre perioder – och att det är så oftare. Men vädret är som det är – det växlar och vi kan också konstatera att vi har långa perioder av kyla, säger han.

Fladdermössen vaknar till

Folk på stan tycks gladare av varme luft – men även djurlivet välkomnar högre temperatur.

– På kort sikt – så länge värmen varar – blir det helt klart en ökad aktivitet i naturen. Exempelvis börjar insekterna röra på sig vilket även gör att det även blir fart på fåglarna eftersom det betyder mat, säger Magnus Gelang, intendent vid Naturhistoriska museet i Göteborg och expert på däggdjur och fåglar.

ANNONS

Även fladdermössen kan dra nytta av tillfälligt högre temperatur, berättar han.

– Är kvällarna varma kan de ge sig ut och jaga igen, vilket gör att de kan ladda batterierna på nytt inför den långa vintervilan, säger han och fortsätter:

– På längre sikt, över vintern, har dock en kortare period av värme inte någon större påverkan på djuren, de har anpassats för att vädret här växlar fram och tillbaka, säger han.

Kan bli minusgrader

Varmare även under fredagen alltså – men säg den glädje som varar.

På lördag tycks det bli regn och kallare luft är på väg in.

– I början av nästa vecka sjunker temperaturen i Västsverige – nattetid kan det till och med bli en och annan minusgrad på sina håll, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

ANNONS