Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hammarö i Värmland toppar listan som den tryggaste och säkraste kommunen i Sverige. Men bland storstäderna ligger Göteborg bäst till.  Bild: Olof Ohlsson
Hammarö i Värmland toppar listan som den tryggaste och säkraste kommunen i Sverige. Men bland storstäderna ligger Göteborg bäst till. Bild: Olof Ohlsson

Göteborg tryggast bland Sveriges storstäder

Värmländska Hammarö toppar listan som den tryggaste och säkraste kommunen i Sverige. Göteborg släpar långt efter, men jämfört med Stockholm och Malmö ligger staden bättre till, visar en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner och MSB.
– Något rätt gör man väl för att komma högst upp, konstaterar Greta Berg på SKR.

Varje år mäter Sveriges kommuner och regioner, SKR (tidigare SKL), tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hur trygga och säkra landets 290 kommuner är.

Till grund för jämförelsen ligger en sammanslagning av antalet personskador, utvecklade bränder i byggnader och anmälda brott i kommunen. Men även parametrarna upplevd oro och trygghet har tagits med via uppgifter hämtade från SCB:s medborgarundersökning.

Enligt årets undersökning är Göteborg den tryggaste av storstadskommunerna. Medan Malmö hamnar på plats 152 och Stockholm på plats 226 placerar sig Göteborg på plats 98.

– Jag har inget svar på varför det är så, utan där måste kommunen göra en egen analys. Men något rätt gör man väl för att komma högst upp, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKR.

Greta Berg på Sveriges kommuner och regioner. Bild: Thomas Carlgren, Pressbild
Greta Berg på Sveriges kommuner och regioner. Bild: Thomas Carlgren, Pressbild

Men jämfört med listans topp, Hammarö kommun i Värmland, ligger storstäderna lågt efter. Greta Berg förklarar storstädernas jämförelsevis låga listplaceringar med att det är tätbefolkade kommuner där det händer mycket.

– De flesta kommuner som ligger högt upp på listan är ju inte så tätbefolkade och har heller inte så gammal befolkning, med till exempel färre fallolyckor. I stora städer begås det många fler brott. Samma gäller för bränderna, ju fler människor som bor på ett ställe desto fler är det som kan fallera på olika sätt.

Öckerö sticker ut

Syftet med rapporten är att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra och därmed ta hjälp av varandra vid olika problem. Men jämförelsen blir mest rättvis med en kommun med liknande storlek och demografi.

Samtidigt menar Greta Berg att varje kommun kan ha avgörande förutsättningar som de är ensamma om. Till exempel hamnar Öckerö kommun, i år på plats tre, alltid högt upp listan, vilket kan förklaras med att kommunen är en ö dit man måste ta sig med båt.

– Det gör ju att det till exempel är lätt att kontrollera vilka som åker med båten. Sedan spelar det ingen roll vid bränder, men vid brott kan det ju vara väldigt effektivt.

Kranskommuner i topp

Flera kranskommuner till Göteborg placerar sig högt upp på listan, som Kungsbacka på plats 11, Lerum på plats 17, Härryda på plats 22 och Mölndal på plats 29. Enligt Greta Berg hamnar kranskommuner generellt sett högt upp på listan, men varför det ser ut så har man inget svar på.

– Vi lämnar analysen till kommunerna. Men det handlar kanske om att det är pendlingskommuner och att det är många som bor där och är yrkesverksamma. Men det kan också bero på att kommunen gör ett bra arbete som ger resultat.

Samtidigt som antalet olyckor, bränder och brott enligt SKR legat på en relativt konstant nivå de senaste tio åren, har den upplevda otryggheten ökat.

– Vi ser ur ett nationellt perspektiv att folk generellt känner sig otryggare. Jag tror att det handlar mycket om att vi läser och att det skrivs väldigt mycket om brott och kriminalitet, och att man känner sig otrygg på grund av det.

Greta Berg menar att kommunerna måste jobba mer med åtgärder runtomkring som gör att fler upplever sig trygga.

– Det kan vara säkert på en plats, men man kan känna sig väldigt otrygg ändå. Det handlar mycket om saker som kommunen styr över, som belysning och formgivning och vilket näringsliv man har i ett område.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.