Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Islamiska staten-medlemmar paraderar.

Göteborg tar itu med jihadism

Göteborg har kommit längst i Sverige med åtgärder mot våldsbejakande extremism. Det säger Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

I onsdagens Uppdrag granskning i SVT beskrevs hur rekryteringen till Islamiska staten, IS, går till. Som GP tidigare berättat har en stor del av de omkring 300 svenskar som hittills åkt till Syrien för att strida kommit just från de nordöstra delarna av Göteborg.

Forskaren Peder Hyllengren är i programmet kritisk till uttalanden av en enhetschef vid social resursförvaltning, som inte tydligt pekar ut jihadister och IS-krigare som ett tydligt hot.

- Det är viktigt att vara klar över hur man ser på personer som väljer att ansluta sig till IS, tycker han.

Enligt Peder Hyllengren ligger dock Göteborgs stad bäst till av storstäderna när det gäller förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Han berömmer stadens fältarbetare, men påpekar att det även krävs en bra struktur om man ska lyckas vända trenden.

- Att Göteborg kommit längst säger snarast något om de övriga. I Malmö finns inte ens en problembild och Stockholm har nyss börjat utveckla en strategi.

Men utomlands finns städer som framgångsrikt klarat att hindra unga människor från att ansluta sig till IS. Ett exempel är Århus i Danmark.

- Där finns ett helt annat tänk och ett strukturerat arbete. En psykolog vid universitetet har utbildat mentorer samtidigt som staden byggt upp samarbetet med polisen. På bara ett år - från 2013 till 2014 - minskade antalet danskar som åkte från Århus till Syrien från ett 30-tal till en enda, berättar Peder Hyllengren.

Anneli Hulthén (S), ordförande i kommunstyrelsen, tycker kritiken mot Göteborg i gårdagens Uppdrag granskning är orättvis. Hon betonar att det pågått ett aktivt arbete både i Angered och inom social resursförvaltning sedan 2014.

- För mig är det viktigast att vi nu har kommit igång på allvar. Jag vet inte om vi varit sena i starten, säger Anneli Hulthén.

Hon tar bestämt avstånd från all våldsbejakande extremism och kan inte förstå att någon tvivlar på Göteborgs fördömande. Själv tycker hon rekryteringen av unga göteborgare till IS är en superallvarlig fråga för staden:

- Det är förfärligt vad som händer i Syrien och varje ung människa som åker iväg dit är en tragedi. Självklart påverkar det dig långt efteråt om du deltagit i ett krig, säger Anneli Hulthén.

Kommunalrådet David Lega (KD) föreslog på onsdagen att kommunstyrelsen skulle få en dragning om hur staden jobbar med att förhindra rekryteringen till IS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.