1/4

Göteborg tar in medborgares idéer

Fri kollektivtrafik, en tomteluva på en staty och en klocka på Götaplatsen. Det är några förslag våra politiker fått när medborgarna nu har chansen att göra sin röst hörd.

Har du huvudet fullt av idéer om saker du vill förändra i Göteborg. Nu har du chansen att göra dig röst hörd hos kommunens politiker. Göteborgs stad har öppnat Göteborgsförslaget på sin hemsida. Där kan vem som helst skicka in förslag på förändringar på allt möjligt som berör kommunen.
Man behöver inte ens vara skriven i kommunen för att lämna ett förslag eller rösta. Inte heller ålder spelar roll, gammal som ung kan höra av sig.
När förslaget är på plats, kan andra kommentera och rösta på det. Idén ligger ute på hem­sidan i 90 dagar, under den tiden kan man rösta och kommentera den. Om förslaget får över 200 röster tas det vidare till berörda ­politiker i någon av kommunens nämnder. Här finns förslag som handlar om Västlänken, att sätta en tomteluva på Skansen Lejonet i juletid och någon önskar en ­Roller Derby-hall i Göteborg.

Öka medborgarnas delaktighet
Agneta Blocksjö Attar är pro­jekt­ledare för Göteborgs­förslaget.
– Det är en ny demokratisk ­kanal Göteborgs stad har öppnat, politikernas syfte med detta är att öka medborgarnas delaktighet och inflytande i kommunen. Här får de göra sin röst hörd och politikerna får kunskap vad som engagerar människor, säger hon.
Möjligheten att lämna sitt förslag har pågått en kort tid men redan ligger det 227 förslag, berättar Agneta Blocksjö Attar.
– Många förslag handlar om trafik, gator och parker. Redan nu finns det 18 förslag som har över 200 röster och kommer att skickas vidare till berörd nämnd.

Alla kan lämna förslag
Enligt Agneta Blocksjö Attar innebär det inte, att för att förslagen skickas vidare till politikern blir de genomförda.
– De tar ställning till om hela eller delar av förslaget kan genomföras. Eller inte alls.
Hon säger att den här möjligheten att lämna idéer på är tänkt att finnas på obestämd framtid. Göteborgsförslaget kommer köras under det här året för att sen ut­värderas.
Om man inte har möjlighet att lämna förslag eller rösta digitalt, hur kan man göra då?
– Gå in på ett av stadens medborgarkontor, så kan du få hjälp att lämna in ditt förslag på webben, säger Agneta Blocksjö Attar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.