Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborg svänger om skyddsutrustning i förskolan

Gulnar Kozhabekova hotades av uppsägning för att hon vägrade jobba utan munskydd. Nu får hon upprättelse. Efter att hela nämnden ställt sig bakom en förändring kommer all förskolepersonal få tillgång till skyddsutrustning, det beslutade ordföranden Hakan Önal (M) på fredagen.

”Chefer ska beställa visir och munskydd till medarbetare som önskar, som en av flera åtgärder för att minska oro.” Så står det i det beslut förskolenämndens ordförande Hakan Önal fattade på fredagseftermiddagen.

Det innebär att staden svänger helt från den tidigare hållningen som gjorde att Gulnar Kozhabekova höll på att förlora jobbet.

– Det är positivt. Absolut. Det känns jättebra, säger hon.

Hon berättar att de senaste dagarna varit uppslitande och jobbiga. Samtidigt har hon fått mycket positiv respons efter det att hon berättade om sin situation.

– Om du bara visste, jag har fått så mycket positiva reaktioner. Det har också hört av sig andra förskollärare som blivit nekade att använda munskydd, till och med sådana som varit så rädda för att bli smittade att de sagt upp sig.

Det blev en lång och intensiv diskussion om munskydd och annan skyddsutrustning på förskolenämndens möte på onsdagskvällen. Först efter en timme var ledamöterna eniga om att personalen ska erbjudas skyddsutrustning.

Bakgrunden är att Lärarförbundet krävt att all personal som känner oro ska erbjudas skyddsutrusning av arbetsgivaren, en förändring som grundskolenämnden införde tidigare i veckan.

”Jag är chockad”

För förskolenämnden fick frågan en ännu större laddning i och med GP:s artiklar om Gulnar Kozhabekova, som hotats med sparken från jobbet på Förstamajgatans förskola.

– Jag är chockad, faktiskt. Spontant tänker jag att det inte är någonting man kan ha ett förbud mot. Det känns inte okej, sa nämndens andre vice ordförande Sara Lindalen (V) inför mötet.

Aslan Akbas (S) säger att han ser det som en självklarhet att den personal som vill ha munskydd ska få ha det och att kommunen som arbetsgivare måste lita på den bedömning personalen gör.

– Som jag ser det har vi ett arbetsgivaransvar att säkerställa att personalen inte känner oro. Vad är problemet?

Har inte råd att förlora personal

Han är djupt kritiskt till att det gått så långt att en anställd hotats med uppsägning på grund av att hon vill jobba med munskydd.

– Vi har inte råd att bli av med förskolepedagoger, vi behöver alla vi kan få tag på, säger Aslan Akbas.

Efter mötet på onsdagen fick förvaltningen i uppdrag att snabbereda ärendet och på fredagen fattade Hakan Önal (M) ett ordförandebeslut om att se till att all personal får skyddsutrustning.

– Det är många som kontaktat mig den senaste tiden och sagt att de är oroliga och föreslagit olika lösningar, som att vi ska ha mindre barn i grupperna eller stänga helt. Vi behövde ta hand om den oron på något sätt och vi tycker att det är blev en bra avvägning. Men det finns också risker med det, säger han.

Vilka risker?

– Det är små barn som är på förskolan och de kanske tar i munskydden, så att de inte skyddar utan sprider smitta. Det är viktigt att de hanteras på rätt sätt.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, är nöjd med att beslutet är på plats.

– Det känns väldigt bra att politikerna lyssnade och att de tar hänsyn till medarbetarnas perspektiv, säger hon.

LÄS MER: Avstängd förskollärare får stöd av politiker

LÄS MER: Lärare får visir och munskydd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.